2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Válasz Gusztos Péternek

Gusztos Péter Országgyűlési Képviselő úr! Ön az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy tavaly írásban kérdezte az aktuális honvédelmi minisztertől: "hogyan értelmezendő a modern köztársaság építésének célkitűzése akkor, amikor tiszt
2008. július 21. hétfő 17:05 - Hírextra


A miniszteri választ nem ismerem, de szeretném a kérdést magam is megválaszolni.
Felhívnám a figyelmét arra a sorozatos tárgyi tévedésére, hogy katonáink a koronára tennék le az esküjüket. Ha Ön venné a fáradságot és elolvasná az eskü szövegét, akkor ez abból tisztán kiviláglik.


De ha a Szent Korona jelenléte ilyen gond, akkor a Hősök terén álló királyaink szobrai is gondot kellene, hogy jelentsenek. A Szent Korona az ünnepi esemény látványosabbá tételét és a történelmi múltunkat (most már csak volt) hivatott képviselni.


Sajnálatos, hogy Önt a siker érzésével tölti el, hogy a fiatal tisztek egy életre szóló élményét sikerült szegényesebbé tenni. Továbbá emlékeztetném arra is, hogy a Szent Korona eskütételeken való jelenlétét még Keleti György, volt szocialista honvédelmi miniszter rendelte el.
A Szent Korona – bármerre is sodorta a történelem - a magyarság egy részének számára mindig nemzeti létének szimbóluma, legdrágább ereklyéje marad. Ezt Önnek, mint a kisebbségek jogaiért és elismerésért küzdő politikai párt képviselőjének méltányolnia kellene. Mivel a Szent Korona-tisztelők is egyfajta kisebbséget képviselnek, kérem, hogy a Szent Korona megjelenése elleni kirohanásait legyen szíves és mellőzze. Most nem a székesfehérvári őrkanonokokat vagy a visegrádi várőrséget, a pozsonyi vagy budai koronaőröket a Szent Korona-oltalmazó testőreit, még csak nem is a Magyar Koronaőrök Egyesületét, DE a tizenöt millió magyar ember – köztük Ön is - történelmét és tulajdonát képező SZENT KORONÁT TARTSA TISZTELETBEN!


A Szent Korona nem is az ősi fehérvári vagy visegrádi kincstár, illetve a koronát hol elorzó, hol vele visszaélő királyok tulajdonát képezte, hanem a magyar népét, mert a Szent Korona a mienk, valamennyiünk tulajdona.


Hadd idézzem az egykori Magyar Népköztársaság Elnökének, Apró Antalnak a szavait, melyeket 1978.01.06-án, a Szent Korona hazatértekor mondott: "… Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a magyar nép, Magyar Népköztársaság országgyűlése és más vezető testületei nevében is átvehetem Szent István koronáját és a koronázási ékszereket, népünk felbecsülhetetlen értékű nemzeti ereklyéit." – Gondolom, Őt nem lehet királypártinak nevezni. Talán még idézhetem Bajcsy-Zsilinszky Endre, - a háború alatti nemzeti ellenállás és a magyar állami önállás ,függetlenség mártírjának idevágó szavait : "… A Szent Korona nem ékszer és nem gyönge tudósok romantikus elmélete, nem is Werbőczy szép formulája a rendi kiváltságok védelmére, hanem egy nagy és eleven történelmi valóságnak , a magyar államalkotásnak eredeti, megragadó és hódító szimbóluma."


Én még hozzátenném, A SZENT KORONA őrzi a magyar múltat, minden fényt, minden bukást, ezerévesnél régebbi történelmünk legszentebb képviselője, tanúja. Egy nép emlékezete és ősi emléke. Európaiságunk bizonyítéka. Sajnos nevében sokan és sokszor visszaéltek és élnek. De erről az ereklye nem tehet, csak az emberi tudatlanság és butaság.

Budapest, 2008. július 21.

Haranghy Miklós

A Magyar Koronaőrök Egyesületének alelnöke


Kiadó: Magyar Koronaőrök Egyesülete

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását