2024. május 2. - Zsigmond

Stagnál a magyar könyvpiac

A tavalyi hazai könyvforgalom több mint 67,6 milliárd forintot tett ki; az infláció miatt stagnált a magyar könyvpiac.
2009. március 25. szerda 18:51 - HírExtra
Az MKKE összegzése szerint a 67 milliárd 611 millió forintos könyvforgalmon belül a legnagyobb tételt a közoktatási tankönyvek és a nyelvkönyvek jelentették. Harmadával bővült 2008-ban a gyermekkönyvek piaca, miközben tovább csökkent a szakkönyvek forgalma.

A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek piaca az elmúlt évben mintegy 4 százalékkal bővült: összesen 17,2 milliárd forintos forgalmával a könyvkiadás legnagyobb tematikai ágazatává vált.

Az ismeretterjesztő könyveknek a könyvkiadáson belüli pozíciója az elmúlt évben romlott, több mint 1 milliárdos forgalom-visszaesést regisztrált az MKKE. Mindez 16,3 milliárdos forgalmat és 6 százalékos csökkenést jelent a 2007-es év adataihoz képest.
A tavalyelőtt egészen kiemelkedő évet produkáló szépirodalmi, illetve fikciós művek piaca némi csökkenéssel ugyan, de megőrizte nemzetközileg is elismerésre méltó pozícióját. Az elmúlt évben az e kategóriába sorolható művek 12 milliárdos forgalmat értek el.

A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok ágazatában - az állami támogatás teljes elsorvadása következtében - tavaly folytatódott a fél évtized óta tapasztalható drámai léptékű piacvesztés. Az elmúlt évben már csak 7,1 milliárd forint volt a forgalom, szemben a 2007-es 8,5 milliárddal. "A műszám tekintetében még mindig legnagyobb könyvkiadói terület forgalmának vészes zsugorodását jelzi, hogy a felsőoktatást szolgáló kiadványok forgalma az elmúlt öt év alatt több mint 3 és fél milliárd forinttal csökkent" - hívja fel a figyelmet az MKKE összegzése.

A szervezet kiemeli ugyanakkor, hogy trendváltás történt a gyermek- és ifjúsági könyvek piacán, mert több mint 30 százalékos növekedéssel, 2 milliárdos bővüléssel az ágazat csaknem 8,6 milliárd forintos forgalmat produkált.

A CD-k, a CD-ROM-ok, valamint a hangoskönyvek piaca a gyermekkönyvek ágazatához hasonló léptékű növekedést könyvelhetett el. A hangoskönyvek eladása ma még alig éri el a piac 1 százalékát, a döntően adattárakat rögzítő lemezek eladása azonban az elmúlt évben is látványos fejlődést mutatott. Az ágazat 2008-as forgalma majdnem 6 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 4,8 milliárddal.

Az MKKE-nek 172 könyvkiadó szolgáltatott adatokat, amelyek a teljes könyvpiac 90 százalékát fedik le. Ezen cégek elmúlt évi összforgalma csaknem 61,2 milliárd forint volt. Ehhez jön még az import könyvek tavalyi 4,8 milliárdos forgalma, valamint a csupán néhány könyvcímet publikáló, kis cégek és a félárú diszkont könyvek 800-800 millió forintos bevétele.

Az MKKE közlése szerint a magyarországi könyvpiac kiadói koncentrációja számottevően nem változott az elmúlt évben. 2008-ban 14 cég produkálta a kiadói összforgalom 58,3 százalékát, 40 kiadó állította elő a teljes összforgalom mintegy kétharmadát. A külföldi tulajdonban lévő magyarországi könyvkiadók tovább erősítették piaci pozíciójukat: tavalyi összesített forgalmuk majdnem 21,5 milliárd forint volt, szemben a 2007-es 20,1 milliárddal.

Zentai Péter László, az MKKE ügyvezető titkára az MTI-nek elmondta: remélik, nem romlik annyira a lakosság gazdasági helyzete, hogy a könyves "iparág" az idén komoly veszteségeket szenvedjen el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását