2024. április 28. - Valéria

Orbán István nyerte a díjat

Az 1947-ben Budapesten született, 1956 óta Ausztriában élő műfordító, Orbán István nyerte el Bécs Város 2006-os fordítói díját Weöres Sándor „Octopus avagy Szent György és a Sárkány históriája“ német fordításával. A díj átadására szeptember 25
2007. szeptember 16. vasárnap 06:41 - Hírextra
Az „Octopus avagy Szent György és a sárkany históriája“ fordításával Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház igazgatójának ajánlására a párizsi székhelyű Union des Théatres de l’Europe (UTE, melynek a Katona is tagja) bízta meg az 1994 óta fordító Orbán Istvánt. A fordítás is az UTE gondozásában jelent meg 2005-ben.

Ez mindössze a második önálló német Weöres-fordítás. Az első az 1969-ben a német Frankfurt/Main-i Suhrkamp kiadónál megjelent Der von Ungern című verseskötet, Barbara Frischmuth és Robert Stauffer fordításában.

Orbán István Weöres művén kívül Bodó Viktor és Vinnai András darabját – Das Schloss (Kafka: A kastély nyomában) – és Manuel Buño Esztrád sokk-ját fordította le, költőink közülBabits Mihály, Csorba Győző, Heltai Jenő, József Attila, Kemény István, Nagy László, Parti Nagy Lajos, Schein Gábor, Szabó T.Anna, Szilágyi Ákos, Takács Zsuzsa és Weöres Sándor verseit ültette át német nyelvre. Filmszövegek tekintetében Mundruczó Kornél: Szép napok-ja, Bódi Gábor: Amerikai anzix-ja és Török Ferenc: Overnight-ja élvezhető a német közönség számára is a fordító jóvoltából.
Forrás: litera.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását