2024. április 27. - Zita

Kodály maraton

A Kodály Zoltán kórusművei, kamara- és nagyzenekarra, szólóhangszerre írt darabjai, valamint dalai hangzanak el neves művészek előadásában szerdán a Zeneakadémián; a 12 órán át tartó "maratont" a jubileumi Kodály év keretében rendezik a fővárosban.
2007. december 12. szerda 13:17 - Hírextra

Az intézmény kis- és nagytermében 22 óráig csendülnek fel Kodály Zoltán művei, az előadók között szerepel Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Bogányi Gergely, Perényi Miklós, Mező László, Sólyom-Nagy Sándor, Várjon Dénes, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás. A maraton Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok fellépésével zárul.

A délelőtti megnyitón Batta András rektor felidézte, hogy a példátlan vállalkozás ötletadója a 125 éve született és 40 éve elhunyt művész özvegye, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta.

Batta András rámutatott, hogy Kodályné Péczely Sarolta odaadó munkája nyomán, a Duna Televízió és a Bartók Rádió élő közvetítése, valamint felvételei jóvoltából sokan vannak ezekben az órákban együtt a világon, akiket a magyar nyelven kívül a zene is összeköt. A zenei hagyomány ugyanis erős kapocs, erre a "kősziklára" építette föl életművét Kodály Zoltán - tette hozzá.

A rektor hangsúlyozta: a Zeneakadémia méltó helyszín a megemlékezésre, hiszen Kodály Zoltán nemcsak hírneves növendéke volt az intézménynek, hanem a zenepalota átadásával egy időben, 1907-ben itt kezdődött el haláláig tartó, globális jelentőségű pedagógiai munkássága is.

A rektor hangsúlyozta: ha megtépázva is, de van alsó fokú zeneoktatás, létezik a művészeti nevelés és működik a magyar zenei élet, a Zeneakadémia híres művészeket képez, ez feltétlenül Kodálynak köszönhető. Az ő morális és szellemi hatása a nagy nemzedékeket, Doráti Antalét és Solti Györgyét éppúgy segítette a kibontakozásban, mint a szárnyaikat most próbálgatókat.

Batta András felhívta a döntéshozók figyelmét: bánjanak úgy a kodályi kulturális örökséggel, hogy az világra szóló kincs.

A maratonról szólva úgy fogalmazott, hogy az óriási pedagógiai életmű miatt gyakran elfelejtik a zeneszerző Kodályt, a 12 órás műsorfolyam viszont jó lehetőséget ad kamaradarabok, a dalok szépségének felfedezésére is.

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a tárca a maratonra 400, a művészeti oktatásban résztvevő tanulót hívott meg a Zeneakadémiára. Emlékeztetett a jubileumi év legszebb eseményeire, arra például, hogy a Legyen a zene mindenkié sorozatban 10 városban rendhagyó helyeken szólalt meg kórusmuzsika.

A Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi év hétfőn zárul.

Schneider Márta szerint a finis nagyszerű programokat ígér, felhívta a figyelmet a várbeli kiállításra, amely pénteken délután nyílik az MTA Zenetudományi Intézetében. Szombaton a Művészetek Palotája szentel egy egész napot Kodály életművének. Hétfőn a szülővárosban, Kecskeméten zárul a februárban kezdődött rendezvénysorozat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását