2024. május 20. - Bernát, Felícia

Összefog az MSZP és az SZDSZ

Közös indítványt nyújt be az MSZP- és az SZDSZ-frakció a Fővárosi Önkormányzat 531 milliárd forintos költségvetés-tervezetének módosítására, 2,1 milliárdos belső átcsoportosítására - ezt a képviselőcsoportok vezetői jelentették be szerdai sajtótájékoztató
2009. március 25. szerda 16:28 - HírExtra
Steiner Pál (MSZP) és John Emese (SZDSZ) elmondta, hogy a koalíciós frakciók egyetértettek a módosítással, és készek arra is, hogy ha kezdeményezésre csütörtökön a Fővárosi Közgyűlésben napirendre kerül a költségvetés, mind a 33-an megszavazzák azt. A büdzsé elfogadásához ennél eggyel több szavazatra van szükség. A frakcióvezetők azt remélik, hogy az ellenzékkel zajló költségvetési egyeztetés elvezet majd addig, hogy konszenzussal fogadhatják el a főváros költségvetését. Pozitív dolognak tartják, hogy az egyeztetéseken az MDF szakmai jellegű felvetéseket tesz.

A költségvetés szerkezetét módosító konkrét javaslat azonban még nem érkezett az ellenzéktől - jegyezte meg John Emese. Steiner Pál szerint a Fidesz csak időhúzásra játszik, ezt jelzi számára az is, hogy - mint mondta - Tarlós István teljesen felkészületlenül, az anyagok áttanulmányozása, illetve szakértők nélkül vesz részt az egyeztetéseken. Ezeken többnyire politikai kijelentéseket tesz, például a másfél év múlva esedékes kérdéssel, a főpolgármester-jelöléssel foglalkozik - tette hozzá.

A frakcióvezetők hangsúlyozták, hogy a költségvetés elfogadásakor ragaszkodni fognak az olyan alapelveikhez, mint a fejlesztés-centrikusság, vagy a hitelképesség megőrzése.

A koalíció ezért nem kíván törölni egyetlen, korábban elhatározott beruházást sem. Ha az ellenzék ezt akarja, konkrétan jelöljék meg, hogy mely beruházásokat, például a Margit híd felújítását, vagy a rákoskeresztúri buszfolyosó kiépítését hagyják-e el. A beruházások megvalósítása érdekében továbbra is elengedhetetlennek tartják a hitelfelvételt és a Főgáz eladását, mivel így tudják biztosítani az uniós támogatású fejlesztések önrészét - jegyezték meg.

Kérdésekre a politikusok elmondták: nem számolnak azzal az ellenzéki oldalról már felmerült elképzeléssel, hogy a közgyűlés mandátuma lejárta előtt kezdeményezzék a feloszlatását. Steiner Pál hozzátette: ismételten arra kérték az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le mandátumáról. Ez esetben az MSZP két héten belül pótolni tudja Hunvald Györgyöt, akinek az ártatlanságában egyébként továbbra is bíznak - fűzte hozzá.

Steiner Pál az MTI kérdésére közölte, hogy szükség esetén az április végéig szóló átmeneti finanszírozási szabályozást meghosszabbítják, így biztosítva az önkormányzat működésének zavartalanságát.

Az MTI értesülései szerint a 24 fős MSZP-frakciónak kedden a késő esti órákig elhúzódó ülésén, hosszas vita után 17-en írták alá azt a levelet, amelyben ismét felkérték Hunvald Györgyöt mandátumáról való lemondásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását