2024. április 29. - Péter

Képzőművészeti előadások korhatár nélkül

Művészetkedvelő, érdeklődő fiatal és idős ember egyaránt, korhatár nélkül beiratkozhat a KOGART Oktatási Centrum március 18-án kezdődő, művelődéstörténeti, képzőművészeti előadássorozataira.
2008. február 22. péntek 06:36 - Hírextra
Gulácsy Lajos (1882-1932) festőművésznek a KOGART Házban nyíló gyűjteményes kiállításához kapcsolódik a március 18-án kezdődő, nyolc előadásból álló első sorozat, amelyet Gulácsy Lajos és a 19-20. század fordulójának művészete címmel tartanak meg minden kedden koraeste az Oktatási Centrumban, a volt Kodolányi Főiskola újjávarázsolt épületében - mondta Szabó László művészettörténész, a KOGART Oktatási Centrum igazgatója az MTI-nek.

A reneszánsz évhez illeszkedik nem csak Gulácsy művészete - akinek meghatározó élménye az itáliai reneszánsz - hanem a második, március 27-én kezdődő, 12 előadásból álló sorozat is, amely Raffaello, Leonardo, Michelangelo címmel a 15-16. századi itáliai reneszánsz építészetét, festészetét és szobrászatát mutatja be beleágyazva a kor politikai, gazdasági, filozófiai, irodalmi és zenei életébe.

A centrum nem szabályos oktatási intézmény, de a vezetés arra törekszik, hogy akkreditációt szerezzen és sokfajta képzési lehetőséget adjon, s ha valaki vizsgát kíván tenni és arról bizonyítványt kapni, akkor megtehesse azt.

Szabó László elárulta, hogy előzetes megbeszélések vannak olyan oktatási konzorciumok létrehozására, amelyek közel állnak a KOGART Ház szellemiségéhez. A művészettörténet mellett a társművészetek, így a film, a fotó, az iparművészet, az irodalom, a zene is benne van az oktatási tervekben.

Az igazgató azt szeretné, hogy a centrum olyan oktatási kínálatot nyújtson, amely kívül esik a felsőoktatás tananyagán. Szabó László sokkal nagyobb szerepet szánna a képzésben azoknak a gyakorlati tudnivalóknak, amelyekkel egy egyetemi hallgató mélyebben nem foglalkozik.
Példaként említette, hogy a diák tanulmányi évei alatt nem fog a kezébe valódi műtárgyat, nem tapasztalja meg fizikailag, hogy egy tárgy mit tud, milyen információkat hordoz. Ezek persze járulékos tudások, de elengedhetetlenek ahhoz, hogy meg tudja állapítani a szakember: mi az eredeti, mi a hamis, mi a másolat.

Ezek lesznek azok az előadássorozatok - mint például a magyar műgyűjtés története, a hamisítás kultúrtörténete az ókortól napjainkig - amelyek nem kapcsolódnak konkrét kiállításokhoz. A téma iránt élénk az érdeklődés, mert a műkereskedelem nyitottabbá vált Magyarországon - tette hozzá.
Állandó tanári gárdát szeretnének megnyerni ügyüknek, olyan előadókat, akik nemcsak nagy tudásúak, hanem kiváló előadók is.

Egy-egy sorozatra 25-30 hallgatót várnak, de ha ennél többen lesznek, két csoportra osztják őket, mert vetített képes előadásokat tartanak és azt szeretnék, ha a tanulni vágyók kényelmesen, kulturált körülmények között élvezhetnék az előadásokat.

Szabó László elmondta még, hogy a Gulácsy tanfolyam előadója Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, a Benczúr Gyula monográfia írója, aki beszélni fog Gulácsy művészetének európai előzményeiről, így Giottóról és Botticelliről, költőbarátairól, mint Juhász Gyula, az álomról és a varázslatról, amelyről A virágünnep vége - Gulácsy álmai címmel Groó Diana készített filmet 2006-ban, a győri Vaskakas Bábszínház Virágünnep címmel a festő írásaiból állított össze előadást tavaly. Bellák Gábor szót ejt a Gulácsy hamisítványokról, régiekről és újakról egyaránt.

Az itáliai reneszánszról szóló sorozat egyik előadója Szabó László művészettörténész, az oktatási centrum igazgatója, az Iványi Grünwald Béla monográfia szerzője megjegyezte, hogy az olasz reneszánsz nem nevezhető aranykornak, háborúk, gyilkosságok kísérték a nagyszerű művészek és alkotásaik útját. Ezt az időszakot a 19. században szépítették aranykorrá.

Mindazonáltal az előadásokon többek között Donatellóról, Leonardóról, Michelangelóról, Brunelleschiről, Piero della Francescáról, Tizianóról és Veroneséről sok mindent megtudhat az érdeklődő.

Géczi János író, a veszprémi Pannon Egyetem Szabad Bölcsészet Intézetének vezetője a reneszánsz történelmi gondolkodásról, filozófiáról, irodalomról, természetbölcseletről, orvoslásról, a humanistákról tart előadásokat.

Szabó László megjegyezte: a művészet oktatásával az is a cél, hogy lelkileg, mentálisan erősítse az embert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását