2024. május 21. - Konstantin

Nem lesz helyi intézménybezárás

Salgótarjánban nem lesz idén intézménybezárás, ugyanakkor a jelenlegi intézményrendszer fenntartása mellett néhány év múlva a kötelező feladatok ellátása is veszélybe kerülhet - hangzott el csütörtökön a nógrádi megyeszékhely közgyűlésén, amelyen elfogadt
2009. február 12. csütörtök 20:20 - Hírextra
Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) kiemelte: nem változik a feladatellátás struktúrája, ami azt jelenti, hogy a hiány a következő években újratermelődik, vagyis a jövőben át kell gondolni az intézményi szerkezetátalakítást.

A városban évek óta probléma, hogy egykor 60 ezres létszámra tervezték az intézményeket, miközben a jelenlegi lakosságszám már alig haladja meg a 40 ezret.Kádár Zsombor jegyző úgy fogalmazott: a következő években olyan helyzetbe kerülhet a város, hogy kötelező feladatok elhagyásában kell gondolkodni.

Salgótarján összes hitele már megközelíti a 2 milliárd forintot. Molnár Károly (MSZP) ellenzéki képviselő ennek kapcsán arra kért választ, melyik lesz az a költségvetési év, amikor elérik a klasszikus hitelspirált, vagyis hitelből fedezik a hiteleket.

Telek László pénzügyi irodavezető úgy reagált: ha a politikai döntéshozók meghozzák a szükséges szervezet-átalakító döntéseket, akkor a kötelezettségeket lehet finanszírozni.

A 12 milliárd forintból gazdálkodó megyei jogú város költségvetését 1,7 milliárd forintos, hitelből fedezett hiánnyal fogadták el a jobboldali koalíció képviselői, az ellenzék nem szavazta meg a büdzsét.

A fejlesztések között kiemelt projekt a Kodály Zoltán Általános Iskola felújítása 500 millió forintos támogatással, valamint 2009-2010-ben a városközpont funkcióbővítő és szociális rehabilitációja, ami 3,4 milliárdos beruházás.

A további fejlesztések hitel- és forrásfüggők, köztük a bölcsőde létrehozása is. Salgótarján az egyetlen megyei jogú város, ahol ilyen intézmény nem működik.Salgótarjánban idén már nem kapnak helyi járati autóbuszbérletet a képviselők és a bizottsági tagok, mint kiderült, az 1,8 millió forintba kerülő juttatást jellemzően eddig sem vették igénybe. Megszűnik az önkormányzati képviselői alap, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Zrt.-ben lévő 24 milliós tulajdonrészből 20 millió forint névértékű részvényt eladnak. A Pitypang óvoda épületét pedig felajánlják a keresztény egyháznak, hogy önálló fenntartóként lássa el az óvodai nevelést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását