2024. március 29. - Auguszta

Hullnak a fejek az állami cégnél

A sorozatos botrányok, melyek nyilvánosságra kerültek a Magyar Villamos Művekben illetve a tulajdonában lévő cégeknél, megtették hatásukat. A Paksi Atomerőmű vezetésében több vezetőt is felmentettek.
2009. március 23. hétfő 18:59 - HírExtra
Az MVM kezdeményezésére a hétfői rendkívüli közgyűlésen felmentették a Paksi Atomerőmű vezérigazgatóját, Kovács Józsefet. 2005. január 12-től meglévő munkaviszonyát megszüntették. Helyére Süli Jánost eddigi üzemviteli igazgatót nevezték ki.



De nem csak ö


Süli János
Süli János villamosmérnök, 1980-ban került a paksi atomerőműbe üzembe helyező mérnökként. Volt osztályvezető, főosztályvezető, műszaki igazgató, az elmúlt öt évben pedig üzemviteli igazgató. Vezérigazgatói megbízása március 24-től határozatlan időre szól.
A közgyűlés több személyi döntést is hozott az igazgatóságban, illetve az Atomerőmű felügyelő bizottságában. Így azonnali hatállyal (március 23-tól) visszahívták az igazgatóságból Kocsis Istvánt, Faller Dezsőt, Bergsmann Györgyöt és Baráth Csabát.

Közülük Kocsis István neve csenghet ismerősen. A HírExtra által megjelentetett több botrányos ügy idején ugyanis éppen Kocsis állt az MVM élén. Információink szerint az ő és társai visszahívásának valódi oka éppen ezen ügyek megszellőztetése volt. Egyik ezek közül kifejezetten az Atomerőművel kapcsolatos: az Erzsébet szálló körüli milliárdok története. Kocsis István jelenleg a BKV vezéreként tevékenykedik.

A mostani döntés hivatalos indoklása nem tér ki ezekre az ügyekre. Az MVM kommunikációs vezetője Tringer Ágoston megkeresésünkre elmondta, a vezércserék az Atomerőmű jövője miatt kellettek. Elmondta mérföldkőhöz érkezett az atomerőmű élete, hiszen küszöbön áll az üzemidő hosszabbítás, ami felér egy új erőmű építésével. Emlékeztetett arra is, elérhető közelségbe került, hogy a Parlament előzetes jóváhagyását adja egy új blokk építéséhez. „Ez egy új helyzet, amihez új vezetés kell” - mondta Tringer.

Az újak


Az igazgatóság tagjává választották Süli Jánost, Szuper Józsefet, Löffler Gábort, Harangozó Tamást és Szakács Tibort. A felügyelőbizottságból szintén a főtulajdonos előterjesztésére visszahívták Vitézy Andrást és Rábai Attilát, helyükre Faller Dezsőt és Herke Attilát választották március 24-ével.

A döntés példaértékű, hiszen a felmerült visszaélések és a milliárdok eltűnése olyan helyzetet teremtett, amire lépni kellett. Hogy az MVM vezetése ezt a lépést megtette, azt mutatja, elkötelezettek az előző vezetés hibáinak és esetleges törvénytelenségeinek felülvizsgálatára.

A HírExtra büszke arra a teljesítményre, hogy ezekre törvénytelenségekre mi hívtuk fel először a nyilvánosság figyelmét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását