2024. április 18. - Andrea, Ilma

Gyurcsány is követelni fogja az előrehozott választásokat?

Gyurcsány Ferenc egy politikai kalandor, aki ha ellenzékbe kerül, elsőként fogja követelni az előrehozott választásokat. Legalábbis Fricz Tamás szerint. A politológus a HírExtrának adott interjút.
2009. március 23. hétfő 12:14 - Pénzes Dávid
Mit szól Gyurcsány Ferenc bejelentéséhez?

Egy nemzetközi szinten is jegyzett politikai kalandor fondorlatos trükkjéről van szó, a hatalom megtartása érdekében. Gyurcsány Ferenc pontosan felmérte, hogy egy súlyos kudarcba menne bele a következő választáson, ha nem lép valamit. A lengyelországi szindróma útjára léphetne az MSZP. (A lengyel posztkommunista párt különféle korrupciós és egyéb ügyek miatt darabjaira hullott és 10 százalék körüli eredményt ért csak el.)

Gyurcsány meg akarja akadályozni, hogy elkergessék az emberek. Sőt, most mint erkölcsi győztes szeretne kikerülni a dologból, aki belátja az idők szavát, elismeri, hogy ő az akadálya mindennek, és az ország érdekében hátra kell lépjen.



Hozhat ez népszerűséget?


Azt gondolom, hogy nem. Gyurcsány Ferencet a lakosság többsége nem tartja szavahihető politikusnak. És erre megvan minden oka. Nem hihetjük el azt sem, amit kérdez. Aki egyszer hazudik, annak még megbocsátunk. De aki nyolcadszor-tizedszer is hazudik, és kiszámíthatatlan minden lépése, azt még a magánéletben sem tudjuk elfogadni, inkább elkergetjük. Minden felmérés ezt a hozzáállást jelzi.

Elképzelhető, hogy nem találnak széles körben támogatott miniszterelnök-jelöltet és Gyurcsány ezért lemond, és Sólyom László kezébe helyezi a döntést?


Cím
Az MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa. A politikatudomány kandidátusa 1997-től a Miskolci Egyetem Politológiai Tanszéken egyetemi docensként oktat 1997 óta óraadó a Századvég Politikai Iskolán.
Tudományos fokozata:
Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen egyetemi doktori cím (1993)
a politikatudomány kandidátusa és Ph.D fokozat (1994)
Szakmai tevékenység és publikációk:
6 önálló könyv szerzője, 10-45 tanulmánykötetben társzerző és kb. 70 tanulmány írója, két angol nyelvű kötetben társszerző, illetve egy németnyelvű tanulmány szerzője.
Szakmai közéleti tevékenység:
Az MTA Politikatudományi Bizottságának titkára, a Magyar Politikatudományi Társaság Elnökségének tagja, az MTA Köztestületének tagja, a Politikatudományi szemle című szaklap vezető szerkesztője.
Erre nagyon kicsi esélyt látok. Az MSZP pontosan azt akarja elkerülni, hogy kikerüljön a kezükből a hatalom. A kormányváltást körön belül akarják elintézni. Mind az előrehozott választás, mind a köztársasági elnök kezébe adott kormányfő-jelölés kivenné a kezükből ennek lehetőségét: ettől pedig félnek, mint ördög a tömjénfüsttől.

Gyurcsány Ferenc és a szocialista párt egy régi rendszer itt maradt rekvizituma. Antidemokratikus mentalitás az, amikor bármi történik is, mi akarunk hatalmon maradni. Ez jellegzetesen diktatórikus viselkedésforma. A demokratikus gondolkodásnak még a csírája sincs meg náluk. Gondoljunk bele, hogy hét év alatt tönkretette az országot ez a kormány, be is vallották, és most mégis úgy gondolják, nekik kell megoldani a helyzetet.

A parlamenti erőviszonyok miatt az is elképzelhető, hogy valamelyik kis párt fogja kimondani a döntő szót a kormányfő személyéről.


Az MSZP az SZDSZ-re biztosan számíthat.

Ez ennyire nyilvánvaló?

Igen. Hiszen a liberális párt is retteg az előrehozott választásoktól. Ezért az SZDSZ most remegve várja az MSZP-től, hogy mondjanak végre valami jelöltet, amire rábólinthatnak, és lelkes külső támogatóként megszavazhatják. Így még egy évig bent maradhatnak a Parlamentben. Jelenleg az SZDSZ és az MSZP a megegyezés kényszerében van.



Félhetnek annyira a választásoktól, hogy bárkit elfogadjanak?


Bárkit nem. De az MSZP sem annyira sületlen, hogy valami igazán baloldali embert válasszon a posztra. Ezért nem jöhet szóba például Kiss Péter. Ilyenkor az a megoldás, hogy mindenki enged egy keveset. Aztán majd jól elmondják, hogy az ország érdekében megtaláltuk azt a kitűnő embert, akit támogatni tudunk mindketten.

Kit?

Lehet ez Surányi György, Glatz Ferenc, Király Júlia (MNB alelnök, a Monetáris Tanács tagja – a szerk.).

Én még hozzátenném Bokros Lajost is. De ön szerint befuthatnak nagy nevek?

Természetesen. Sokan vannak a neves közgazdászok közül, akik elvállalnák a pozíciót. De az is benne van a pakliban, hogy kevésbé ismert név kerül elő. Ez utóbbi azért lehetséges, mert a nagy nevek könnyebben támadhatók. Bokros Lajos például már most hiteltelen, bizonyos ellentmondó megnyilvánulásai miatt. Az ismertebb személyiségekkel az is gond lehet, hogy nem akarják eljátszani egy évre a balek szerepét, elszenvedni a presztízsveszteséget.

Visszajöhet Gyurcsány 2010-ben a miniszterelnök-jelöltségbe? Mi lehet az ő politikai jövője?

Az nagyon nehezen elképzelhető, hogy ne veszítse el az MSZP a következő választásokat. A cél számukra a kármentés, és a Fidesz kétharmados győzelmének elkerülése. Gyurcsány Ferenc erős ellenzéki kíván majd lenni. Úgy gondolom, 2010 után hatalmas ellenzéki beszédeket fogunk hallani. Sőt, igazán pikánssá fog válni a dolog, mert szerintem akkor a szocialisták lesznek azok, akik előrehozott választásokat fognak majd követelni.

Nagyon látványos, ahogy Gyurcsány kerüli a köztársasági elnök beavatkozását…


Erről azt gondolom, hogy Sólyom Lászlónak ilyen helyzetben illene megszólalnia. Erre megvan a lehetősége. Bemehet a Parlamentbe és felszólalhat, elmondhatja az ő válságkezelő javaslatát. Ennek pedig komoly erkölcsi súlya lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását