2024. május 18. - Erik, Alexandra

Orbán szavazókat gyűjt

Minél több szavazót igyekezett megszólítani Orbán Viktor pénteki évértékelő beszédében - mondták az MTI-nek nyilatkozó politológusok. Kiszelly Zoltán politológus, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője és Juhász Attila, a Political Capital ele
2009. március 7. szombat 07:30 - HírExtra
Mráz Ágoston Sámuel szerint Orbán Viktor a Fidesz néppárti jellegét hangsúlyozta azzal, hogy minden társadalmi csoportra külön odafigyelt beszédében, legyen szó a nyugdíjasokról, az aktívakról, vagy éppen a fiatalokról.

Kiszelly Zoltán úgy vélte, hogy a pártelnök három generációt szólított meg: az időseket, a negyvenéves rendszerváltókat és a fiatalokat. Ugyanakkor nem szólt mindenkihez: nem volt szó a szegényekről, a nagyon gazdagokról és a romákról sem - tette hozzá.

Orbán Viktor nagyon közérthetően beszélt, ezzel is a bizonytalan szavazókat próbálta megszólítani - mondta Kiszelly Zoltán.

Juhász Attila ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a beszéddel kapcsolatban nem lehet konkrét célcsoportokat meghatározni.

A válság értelmezésével foglalkozott az évértékelő, az aktuális, napi helyzettől azonban nagyon távoli beszéd volt. Időben is távlatosan beszélt Orbán Viktor. Ennek is az volt a célja, hogy ne kelljen konkrét javaslatokat tenni, s ezzel beszállni a jelenleg folyó vitába - tette hozzá.

A Fidesz politikai stratégiája ugyanis egy "kétosztatú" rendszer fenntartására törekszik. A mostani beszéd is ki akarta fejezni, hogy a gazdasági válság idején egymással versengő, vitatkozó különböző programokkal szemben a Fidesz tudja a jó irányt. Orbán Viktor úgy akart alternatívát felmutatni a különböző szereplőkkel szemben, hogy nem beszélt a más programokban szereplő elemekről - mutatott rá Juhász Attila.

Az elemző szerint egy biztonságosnak szánt beszéd volt a mostani. Ez a politika azonban nem biztos, hogy kockázatok nélküli - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint sem volt egy kiemelkedő beszéd a mostani, inkább kockázatkerülő, szavazatmaximalizáló évértékelőt mondott el Orbán Viktor. A pártelnök azért nem akart konkrétumokat említeni, mert azzal szavazatokat veszthet - húzta alá.
Orbán Viktor célja az volt, hogy elmagyarázza, mi történik körülöttünk. Erre egy régi választ adott: az állam szerepét meg kell őrizni. A magyarok paternalizmusára épített beszédében Orbán Viktor: a megerősített állam majd megvédi a polgárait - mondta a politológus.

Retorikájában más volt a mostani évértékelő a korábbiakhoz képest: nem volt agresszív, nem volt számon kérő. Nem támadható ez a beszéd. Orbán Viktor igyekezett nem beszélni a kormányról, kerülte azt is, hogy megsértse a baloldali szavazókat - fűzte hozzá Kiszelly Zoltán.

Mráz Ágoston Sámuel is úgy vélte, hogy nehezen támadható beszédet mondott a Fidesz elnöke. Megfontolt, a napi aktualitásoktól felülemelkedett évértékelő volt a mostani.
A beszéd nem kampánycélokat szolgált, sokkal inkább az aktualizált program fő csapásirányait mutatatta be. Három fő kérdés köré szerveződött az évértékelő: a gazdasági válság, a változás szükségessége és az állam szerepének újragondolása - mondta az elemző.

A pártelnök sokat beszélt a világgazdaság helyzetéről, a válság okairól, de ez szorosan összekapcsolódott a jelenlegi kormányzati elit felelősségével. Ezzel a társadalmi, gazdasági rendszerrel szemben kínált alternatívát Orbán Viktor - tette hozzá.
Mráz Ágoston Sámuel szerint nem volt mozgósító a beszéd, programbeszédként azonban szólt a radikális jobboldali és a baloldalból kiábrándult szavazókhoz is.

Juhász Attila szerint sem volt mobilizáló ez a beszéd, a Fidesznek ugyanis megvannak a már kipróbált eszközei a választói aktivizálásához.

Az elemző azt is kiemelte, hogy a pénteki beszéd nem tekinthető olyan jelentősnek, hogy a Fidesz EP-kampány kitüntetett kezdetének lehessen nevezni. A választók felé aligha volt hatásos beszéd, és különösen a korábbi évértékelő beszédeivel összehasonlítva nem tartalmazott jól megjegyezhető szlogeneket. De feltehetően nem is ez volt a cél, hanem, hogy a Fidesz úgy tartsa meg népszerűségét és úgy jelentsen továbbra is alternatívát, hogy ne kelljen beszállnia a konkrét válságkezelő lépésekről folyó vitába - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán ezzel szemben úgy látja, hogy a Fidesz elnöke beszédével már az EP-választásra készült: szavazatmaximalizáló beszédet mondott.

Orbán Viktor abban reménykedhet, hogy ha az EP-választáson elsöprő erejű, kétharmados győzelmet arat a Fidesz, akkor annak belpolitikai következményei is lehetnek, a szocialisták leválthatják Gyurcsány Ferencet - mondta a politológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását