2024. április 25. - Márk

Oroszországot is fenyegetheti Irán

Oroszországot is fenyegetheti az iráni rakétakapacitás bővülése - figyelmeztetett Hillary Clinton Brüsszelben.
2009. március 5. csütörtök 21:20 - HírExtra
A NATO-külügyminiszterek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia irányítója közölte: Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel pénteken Genfben tervezett találkozóján ezért óvni fogja Moszkvát attól, hogy hozzásegítse Iránt nagyobb hatótávolságú rakétákhoz.

"Fel fogjuk vetni az orosz félnek, hogy a nagyobb hatótávolságú rakéták Iránnak tervezett eladásáról folyó tárgyalásaik veszélyt jelentenek mind Európa, mind Oroszország, mind a térségbeli szomszédok számára" - fogalmazott Clinton, és megjegyezte, hogy a szóban forgó rakéták nem érnék el az Egyesült Államok területét.

"Vannak különböző becslések arról, hogy milyen az iráni nukleáris kapacitás, de arról nincsenek becslések, hogy mi lehet az iráni vezetők szándéka" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy Európának joga van védekezni a XXI. század kihívásaival szemben, és amerikai vélemény szerint e kihívások - ellentétben a XX. századdal - nem annyira a szomszédos államok részéről várható támadásban testesülhetnek meg, hanem elképzelhetőleg inkább terrorista szándékú fenyegetésekben.

Az amerikai külügyminiszter elismerését fejezte ki a Cseh Köztársaságnak és Lengyelországnak, amiért nyitottnak mutatkoztak a rakétavédelmi tervek megvalósításában való közreműködésre. Pénteken Genfben újra el fogja mondani Lavrovnak, hogy a rakétavédelmi terv nem Oroszország ellen irányul - tette hozzá.

Clinton ugyanakkor közölte: valószínűleg Iránt is meghívják majd arra az Afganisztánnal foglalkozó március végi nemzetközi konferenciára, amelynek megszervezését ő maga vetette fel a brüsszeli külügyminiszteri tanácskozáson. "Ha valóban lesz ilyen tanácskozás, akkor valószínű, hogy Irán is meghívót kap, mint Afganisztán szomszédja." Egyes megfigyelők ezt a közlést az új amerikai kormányzat első nyilvános "nyitásaként" értékelték Irán felé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását