2024. április 19. - Emma

Irán Hollywood bocsánatát kéri

Hollywoodi delegáció érkezett a hétvégén Teheránba; a filmes küldöttséget, melynek tagjai között van Sid Ganis, az Amerikai Filmakadémia elnöke és Anette Bening színésznő is, vendégszeretetéről biztosította az iráni vezetés, ugyanakkor bocsánatkérésüket k
2009. március 2. hétfő 15:21 - HírExtra
A Ganis vezette filmes küldöttség hétvégén kezdődött szokatlan látogatása egyes vélemények szerint már az Egyesült Államok új iráni politikáját tükrözi. A januárban beiktatott Barack Obama elnök ugyanis szeretne ismét nyitni a közel-keleti ország felé, amellyel Amerika harminc éve, 1979-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait.

Leslie Unger, a filmakadémia kommunikációs igazgatója azonban azt hangsúlyozta: "a küldöttség tagjai magánkezdeményezésre, mindennemű politikai célkitűzéstől mentesen utaztak Iránba, ahol szakmai kurzusokat és kreatív eszmecseréket tartanak".
Megerősítette, hogy az iráni filmszövetség által meghívott delegáció tagjai között van Sid Ganis, a filmakadémia elnöke, Frank Pierson korábbi elnök, Annette Bening színésznő és William Horberg producer.

"Az iráni embereket és forradalmunkat ismételten és igazságtalanul támadta Hollywood" - idézte szombaton a helyi ISNA hírügynökség Javad Shamaghdarit, az iráni elnök művészeti tanácsadóját, aki többek között a 300 és a The Wrestler című filmekre utalt, amelyek vetítését egyébként nem is engedélyezték Iránban.

A két éve készült 300 az ókori görög-perzsa háborúk, a thermopülai csata idején játszódik, és nagy felháborodást keltett Iránban, mert "vérszomjas" barbárokként ábrázolta perzsa őseiket. A The Wrestler (A pankrátor) főhőse - akit az Oscar-díjra jelölt Mickey Rourke alakított - pedig azzal okozott felzúdulást, hogy egy jelenetben szétszaggatta az iráni zászlót.

"Akkor fogunk hinni Obama politikai változtatásában, ha Hollywoodban is észrevesszük a változást, és amennyiben Hollywood ki akarja javítani az irániakkal és az iszlám kultúrával szembeni magatartását, akkor (illetékeseiknek) hivatalosan bocsánatot kell kérniük" - mondta Shamaghdari.

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy miközben a bocsánatkéréstől nem fognak eltekinteni, az irániak meleg vendégszeretetben részesítik az amerikai látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását