2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Letartóztatták a szépségkirálynőt

Az 1997-es Miss Amerika észak-dakotai szépségét még februárban tartóztatta le az iráni rendőrség.
2009. március 2. hétfő 19:19 - Biga
Utoljára február 10-én tudott hazatelefonálni szüleinek, az apa szerint ekkor már őrizetben volt, a hangja riadtnak tűnt. „Azóta nem hallottunk róla semmit”- nyilatkozta az aggódó apa. A család most azért fordult a nyilvánosság felé, mert azt remélik, hogy így talán információkat szerezhetnek az elzárkózott közel-keleti országból.

Az iráni hatóságok hivatalos úton eddig se nem cáfolták, se nem erősítették meg a letartóztatást. Az Amerikai Államhivatal vasárnap azt nyilatkozta, hogy már érdeklődtek a diplomáciai csatornákon, de ma reggelig nem érkezett válasz a magára maradt lány állapotát illetően.

Gyanús firkász

Újságírók a sitten
A világ legkülönfélébb emberjogi szervezetei keltek ki Irán ellen eddig is, mivel semmibe veszi a szólásszabadságot, és nemzetközi újságírókat tartóztat le kénye-kedve szerint. Az elmúlt évek során egy tucatnyi másik amerikai-iráni állampolgár került már hasonló bajba. Többüknek elkobozták az útlevelét, vagy börtönbe zárták őket azzal, hogy a forradalmi kormány megdöntésén ármánykodtak.
Roxana egy szabadúszó újságíró, aki hat éve küldi anyagait haza a közszolgálati rádiónak és más helyi médiumnak. Amerikaiként és nőként különösen hihetetlen kihívásokkal tarkított egy átlagos iráni hétköznap. Az apa meg van győződve arról, hogy a lány régóta szúrhatta már a helyi hatóságok szemét: „Megkérdeztünk más irániakat, akik elmondták, hogy egy üveg bor önmagában még nem ok a letartóztatásra, szóval ez most csak valamilyen olcsó ürügy”.

Az iráni hatóságok már egy évvel ezelőtt bevonták Roxana sajtóigazolványát, ám az országot nem kellett elhagynia és megengedték neki, hogy rövid, ártatlan anyagokat küldhessen haza. A rádió, ahol dolgozott most azt nyilatkozta, hogy az ő utolsó értesülésük is magától a lánytól van, aki januárban még anyagot töltött fel a blogjára.

Tényfeltárás lett volna?

Az apa szerint, a lány éppen most készült befejezni Iránról szóló könyvét, és már a hazautazást tervezgette. A könyv témája az iráni kultúra és nép, az utolsó fejezetek elkészülte után a lány Amerikában akarta művét publikálni. Roxana édesapja iráni, anyja japán.

Roxana-t 1997-ben választották meg Észak-Dakota legszebbikévé. A tömegkommunikációból és franciából diplomát szerző lány legnagyobb álma a külpolitikai tudósítás volt. Amikor az iráni munka szóba került „egyszerűen nem lehetett visszatartani” - nyilatkozta édesapja.

Roxana könyve és immáron személye is hatalmas érdeklődésre tart számot szerte Amerikában. Az USA legújabb emberjogi hősjelöltje észvesztően gyönyörű, és kivételesen értelmes dolgokért hurcolják meg.
Forrás: NY Post / HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását