2024. április 26. - Ervin

Mégsem lesz repülőterünk?

Elállt a szerződéstől a debreceni repülőtér új tulajdonosa, illetve üzemeltetője, a Xanga Holding Zrt. - értesült magát megnevezni nem kívánó forrásból kedden az MTI.
2009. március 3. kedd 19:30 - HírExtra
Kovács Zoltán, a debreceni önkormányzat kommunikációs tanácsnoka az MTI érdeklődésére a hírt nem erősítette meg, de nem is cáfolta.
Részletek egyelőre nem ismeretesek.

A város közgyűlése múlt év november 6-én zárt ülésen döntött a repülőtér privatizációjáról. Éppen a zárt ülés elrendelése miatt az MSZP, az SZDSZ és a Független Fórum önkormányzati képviselői kivonultak a közgyűlésből.

Akkor a zárt ülést követően Kósa Lajos (Fidesz) polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a repülőtér üzemi területét 75 évre bérbe adták a Xanga Holding Zrt.-nek, a mellette lévő mintegy 140 hektáros területet eladták a cégnek 4,4 milliárd forintért.
Egyidejűleg értékesítették a Xangának az Airport Debrecen Kft.-t is 700 millióért, így összesen 5,1 milliárd forintot fizet a cég a reptérért, négy év alatt, ütemezve - tette hozzá a polgármester.

Kósa Lajos akkori tájékoztatása szerint az értékesítéssel jól járt az önkormányzat, nem áron alul adta el a repteret. Eddig összesen 3,2 milliárdot költöttek rá, amiből 1 milliárd támogatás volt, vagyis az önkormányzatnak eddig 2,2 milliárdba került a repülőtér.

Korábban a repülőteret tulajdonló Debreceni Vagyongazdálkodási Zrt. kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy 4,7 milliárdot költöttek a légikikötőre, amiből 900 millió volt az üzemeltetési költség, vagyis az önkormányzatnak 3,8 milliárd forintban van a reptér.

Kósa Lajos és Mészáros József, a vagyonkezelő holding stratégiai igazgatója szerint ezek a számok is elfogadhatóak, mert "voltak olyan ráfordítások a repülőtérre", amelyek alapján e számok is stimmelnek.

Herdon István, a Xanga vezetője a novemberi sajtótájékoztatón közölte: ötéves repülőtér-fejlesztési tervük van, s egyenlő arányban kívánják növelni a személy- és a teherforgalmat.

A jelenlegi évi 45 ezres utasszámot öt év alatt 250-300 ezerre tervezik növelni, menetrend szerinti járatot indítanak és komoly teherforgalomra számítanak. Logisztikai központot építenek a repülőtéren, amire később csomagolóipar, kereskedelem is ráépülhet, s mintegy 8-10 ezer munkahely jöhet létre - fűzte hozzá.

Elmondta: felkészülnek az esetlegesen odatelepülő európai neutronkutató (spallációs) központ műszaki kiszolgálására is.

Az MSZP korábban kezdeményezte, hogy vegyék le napirendről a repülőtér ügyét, mert a párt szerint a fideszes többségű önkormányzat áron alul privatizálja a repülőteret. Az SZDSZ hasonló okokból nyílt tárgyalást javasolt, mint ahogy a Független Fórum képviselője is, ezért vonultak ki a zárt tárgyalásról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását