2024. május 16. - Mózes, Botond

Brit atomtitkok a Google Earth-ön

Hetekkel ezelőtt megtaláltuk Atlantiszt az óceán közepén, hónapokkal ezelőtt a Hámász megtalálta Izrael leglőhetőbb városait, és most lelkes angol újságírók megtalálták a Brit Atomelhárítás legtitkosabb főhadiszállását.
2009. március 3. kedd 08:05 - Biga
Már én is próbáltam elefántokat és kékbálnákat keresni a Google „land-sat” okosságával, de az angol kollégák, úgy látszik még ennél is jobban ráérnek. Az sem tartotta őket vissza, hogy a „na-ki-talál-előbb-titkos-kormánylétesítményt” játékkal voltaképpen csak ihletet adnak, az utóbbi időkben amúgy is kellőképpen bosszúszomjassá vált terroristáknak.

Az internetről bárki számára letölthető ingyenes Google Earth programmal bárki, bárhonnan megnézheti, hogy is néz ki egy szupertitkos brit tengerészeti bázis. Több szögből, közelítve, távolítva rácsodálkozhatunk, hogy fentről mennyire parányinak látszik még akár egy egész atom-tengeralattjáró flotta is. A királynőnek most bizony alaposan benéztek a szoknyája alá.

A Google térképen tisztán látható hatalmas, Vanguard osztályú tengeralattjárók egyenként 16 darab nukleáris töltet tárolására alkalmasak. Katonai szakértők szerint, a nemzetközi terroristáknak a műholdképek segítségével könnyű célpontot kínál az öböl, legyen szó rakétákkal vagy akár gránátokkal kivitelezett támadásról is.

„Egy ilyen támadás a nukleáris készleteink ellen, leírhatatlan pusztításokat okozna”- nyilatkozta az egyik szakértő a The Sun-nak. A Faslane-i tengerészeti támaszpont még hagyján, de a képeken jól látható a csupán 10 kilométerrel arrébb található Trident övezet, ahol több tucatnyi nukleáris robbanófejet is tárolnak.

Akinek még ezután is maradt némi államtitok ingerenciája, annak csupán néhány további határozott görgetés az egerével és máris a Brit Nukleáris Katasztófa Parancsnokság Northwood-i központja felett nyáladzhat, de itt van a közelben a brit különleges egységek, a SAS kiképző központja is Herefordban.

A The Sun-nak nyilatkozó szakértő szerint, „cenzúrázni kellene a katonai adatokat tartalmazó Google képeket, nem csupán a felhasználó saját biztonságából, de a nemzetéből is”.
Két évvel ezelőtt a brit kormány már felszólította a Google-t, hogy cenzúrázza Irak térképét, miután egy elfogott merénylőnél webről nyomtatott térképet találtak a térség legnagyobb angol katonai bázisáról. Már ekkor kérték a Trident elsatírozását is, ám a legújabb Google frissítésnél, ezt megint elfelejthették.

A programot jelen pillanatban bárki használhatja, az ami néhány évtizeddel ezelőtt a világ legjobb ügynökeinek életébe került, ma egy 10 éves általános iskolás gyerek számára is játszva hozzáférhető. Kellemes keresgélést mindenkinek!

Forrás: HírExtra / The SUN
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását