2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jon Lord Magyarországon

Szenzációs koncertnek lehetnek szem- és fültanúi azok, akik ott lesznek a billentyűs hangszerek virtuóz mesterének.
2009. március 2. hétfő 09:37 - HírExtra
A klasszikus zenéhez való vonzódás pályafutásának a kezdeteitől tetten érhető. Ennek első ékes bizonyítéka zenekarának, a Deep Purple és maga Lord egész munkásságának egyik mérföldköve, az 1969-ben, a londoni Royal Albert Hall-ban bemutatott Concerto for Group And Orchestra című mű. Ez volt a zenetörténet első olyan nagyszabású vállalkozása, mely egy szimfonikus és egy rockzenekar találkozásából létrejött alkotást eredményezett.

- A Concerto negyven éves lesz, ami szinte hihetetlen- mondta a zenész. - Úgy tűnik az elmúlt kilenc-tíz évben nem unta meg a közönség. Nagyon bátor vállalkozásnak számított ez 1969-ben, egy rockzenekar esetében pedig egyenesen furcsa, őrült, de nagyon eredeti volt. Azt hiszem nyolc vagy tíz hét alatt írtam meg. Ezek voltak életem egyik legmeghatározóbb és legfontosabb hetei. Ha akkor valaki azt mondta volna nekem, hogy negyven év múlva is ezt fogom játszani, akkor nem hittem volna el. Biztosan őrültnek hittem volna azt, aki ilyet állít.

Ez persze azt is jelenti, hogy még nagyon fiatalember voltam, amikor ezt a művet szereztem, ugyanakkor a negyven évvel ezelőtti énemet tükrözi. Ez volt az első alkalom, hogy valamit egy komplett szimfonikus zenekarra írtam. A Concerto eltűnt néhány évre az életemből, majd visszatért és a közönség nagyon szereti. A világ minden részéről kérdezgetik a zenekarok, hogy eljátszhatják-e. Magyon jó érzés egy magamfajta öregedő zenésznek, hogy van egy olyan szerzeménye, amit ennyi évvel ezelőtt írt és még mindig megnyitja az emberek szívét. Külön öröm, hogy mindig más a hangzása a műnek, hiszen minden zenekar másképpen játssza el. Ennek köszönhetően minden alkalommal másfajta felfogásban hallgathatom meg.

Az idén 67 éves művész fiatalságát a rock-történelem egyik legmeghatározóbb zenekarában, a kemény műfaj egyik legnagyobb slágerét, a Smoke On The Water-t is megalkotó Deep Purple-ben töltötte, ahol – a zenekar inaktív időszakát is beleszámítva - 34 éven keresztül volt a „fekete-fehér hadsereg” ura. A „Mély Bíbor” társulatának 1976-os pihenőre vonulását követően először a már korábban a Paice, Ashton & Lord formációval megkezdett munkát folytatta, majd 1978-tól jellegzetes játékával a David Coverdale nevével fémjelzett Whitesnake-et erősítette. 1984-ben a régi társakkal elérkezettnek látta az időt, hogy egy ma már rocktörténelmi jelentőségű album, a Perfect Strangers megjelentetésével ismét életre keltse a Deep Purple nevet, s ezt követően újabb 18 évig vett részt a legenda öregbítésében

- A második részben játszom néhány Deep Purple nótát, amit áthangszereltem nagyzenekarra, csakúgy mint néhányat a saját szerzeményeim közül. A koncert valójában egy kisebbfajta zenei utazás a múltból a jelenbe. A világot járva néha játszom olyan tehetséges dobosokkal, basszusgitárosokkal, gitárosokkal, akiket én csak a helyi hősöknek nevezek.

Rockzenei munkásságában ezt követően is folyamatosan fellelhetőek a klasszikus zenei motívumok, könnyűzenei közegbe ágyazva ezeket sikerült maradandót alkotnia. Ezen időszak legjelentősebb alkotása a 2007-ben napvilágot látott, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra társaságában rögzített Durham Concerto, amit a mester a durhami egyetem fennállásának 175. évfordulójára készített. 2008. tavaszán Jon Lord új albumot mutatott be Boom Of The Lightning Strings címmel.

2008. MÁRCIUS 4.  MŰVÉSZETEK PALOTÁJA

2008. MÁRCIUS 5.  MILLENÁRIS TEÁTRUM



Forrás: millenáris
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását