2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csak jövő héten döntenek az új főbíróról

Az MSZP-frakció jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e Havasiné Orbán Máriát, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjét - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes hétfőn Budapesten újságíróknak, miután a képviselőcsoport meghallgatta a jelöltet.
2009. március 2. hétfő 12:22 - HírExtra
Havasiné Orbán Mária a zárt frakcióülés után újságíróknak úgy nyilatkozott: "úgy gondolom, hogy minden kérdésre őszintén, hitem szerint, bírói hitvallásom szerint válaszoltam".
Hozzátette: az általa kifejtettekkel kapcsolatban semmilyen véleménynyilvánítás nem hangzott el, hiszen a frakció rögtön nem foglalhat állást, mert előbb még meg kell beszélniük az elhangzottakat. Ez a bíráskodásban is így van - jegyezte meg.

Elmondta, hogy írásban előre feltett, szakmai jellegű kérdésekre kellett válaszolnia. A szocialista frakció azt kérdezte, hogyan erősítené a jogegységet, miért hangsúlyozza a bírák minősítésének fontosságát - sorolta a kérdéseket a jelölt.

A szocialista frakció azt is tudakolta, el tudná-e érni az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál, hogy racionálisabb legyen az ítélőtáblák igazgatása, illetve hogy elegendőnek tartja-e a jelenlegi szabályozást a tárgyalótermek rendjét illetően.

Mesterházy Attila közölte, az előre eljuttatott kérdésekre a jelölt "részletes, taxatív" választ adott.

Hozzátette: a válaszokat nem vitatták meg, mert az már politikai véleménynyilvánításra is lehetőséget adott volna a képviselőknek, miközben a meghallgatáson a szakmai ügyek mellett szerettek volna maradni.

Elmondta, hogy a frakció jövő héten dönt arról, hogyan szavaz a jelöltről.Havasiné Orbán Máriát a frakcióülésre elkísérte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását