2024. május 17. - Paszkál

Feleslegesen igazolnak a rendőrök

Tízből nyolcszor feleslegesen igazoltatnak a rendőrök - írta egy rendőrségi jelentés alapján a hétfői Népszabadság. A kutatás arra is rámutatott, hogy fiatalok és a romák lényegesen gyakrabban keltik fel a járőrök figyelmét, ám több jogsértőt közöttük sem
2009. február 23. hétfő 06:55 -
A rendőrök 1,4 millió embert igazoltatnak évente, az igazoltatásokra fordított idő - a munkaórák alapján - egy-egy esztendőben 335 millió forintba kerül. Az esetek zömében legfeljebb szabálysértést állapítanak meg, és a rendőri beavatkozások csupán egy százalékát követi elfogás. Így egy-egy körözött vagy bűncselekményen ért személy lefülelése több mint hárommillió forintba kerül - derül ki a Szigorúan ellenőrzött iratok című kutatási jelentésből.

Az intézkedések a roma és a nem roma személyek esetében ugyanúgy végződnek. A rendőri fellépés az előbbi csoportnál 78, a többieknél 79 százalékban bizonyul feleslegesnek. Budapesten a nem romákkal szemben kezdeményezett intézkedések negyven százalékában megállapítottak valamilyen jogsértést, míg a romák körében ez az arány csupán húsz százalék volt - írta a kutatás alapján napilap.

A vizsgálatot a rendőrség közreműködésével a Magyar Helsinki Bizottság folytatta le. A 2007 szeptemberétől a főváros VI. kerületében, Kaposvárott, illetve Szegeden hat hónapon át tartó program legfontosabb célja az volt, hogy megállapítsák, az úgynevezett etnikai profilalkotás mennyire terjedt el a rendőri gyakorlatban - tette hozzá a Népszabadság cikke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását