2024. május 13. - Szervác, Imola

A többség nem szereti a cigányokat

A magyar társadalom 81 százalékának ellenérzései vannak a cigány emberekkel szemben - állapította meg a Progresszív Intézet tavaly októberben végzett közvélemény-kutatása, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatták az MTI-t.
2009. február 13. péntek 14:10 - Hírextra
"Minél magasabb az iskolai végzettség, minél inkább beszél valaki idegen nyelveket, annál kevésbé cigányellenes, jóllehet még a felsőfokú végzettségűek és az idegen nyelvet jól beszélők körében is egyértelmű a cigánysággal kapcsolatos negatív attitűd többsége: ez az arány mindenhol 70 százalék felett van" - olvasható az összegzésben.

A Progresszív Intézet közölte: nem egymaga végezte a felmérést, a politikai térkép kutatás keretében 1196 fős reprezentatív minta alapján vizsgálták a társadalom gazdasági és társadalmi attitűdjét, így a magyar társadalom cigánysággal kapcsolatos álláspontját is.

Hozzátette, hogy a politikai térkép elsősorban ideológiai értékmeghatározást nyújt, és nem az egyes pártokhoz vagy jelöltekhez való viszonyulásból indul ki. Az értékválasztás meghatározásának alapja egy 73 állításból álló kérdéssor, amelyből 3 megállapítás a cigányságra vonatkozott.

Mint írták, a válaszadók 81 százaléka az erőszakos asszimiláció pártján áll, ők meg van győződve arról: a cigányokat rá kellene szoktatni arra, hogy ugyanúgy éljenek, mint a magyarok. Hasonló arányban (82 százalék) gondolják úgy, hogy "a cigányok gondjai megoldódnának, ha végre elkezdenének dolgozni", azaz a megkérdezettek több mint négyötöde szerint a cigányok nem szeretnek dolgozni, és ez a legfőbb oka hátrányos helyzetüknek.

A megkérdezettek több mint fele (52 százalék) azt is gondolja, hogy nem a többségi társadalom előítéletessége az oka a cigányság deprivált helyzetének.

Nincs különbség az egyes pártok szavazóinak cigányellenességében annál a kérdésnél, hogy "a cigányok gondjai megoldódnának-e, ha végre elkezdenének dolgozni". Az MSZP szavazóinak 81, a Fidesz szavazóinak pedig 80 százaléka ért ezzel egyet.

A felmérés szerint "a magukat baloldalinak vallók között kisebb az aránya a cigányellenes álláspontnak (79 százalék), mint azok körében, akik magukat jobboldalinak (85 százalék) vagy középen állónak (83 százalék) gondolják".

Mint hozzátették, a cigányellenes álláspontot képviselő 81 százaléknak a 61 százaléka gazdaságilag inkább baloldali politikára fogékony, míg kulturális értelemben konzervatív. De van 29 százaléknyi, egyébként inkább liberális válaszadó, aki a romákat illetően inkább elutasító állásponton van. A 16 százaléknyi nem cigányellenes válaszadó legnagyobb része, 48 százaléka inkább a liberális térfélen helyezkedik el.

Az intézet közölte: kevésbé cigányellenesek azok a válaszadók, akik a fővárosban élnek (74 százalék), mint azok, akik városban vagy falun (82-83 százalék).

Az iskolai végzettséget tekintve megállapította: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők kevésbé cigányellenesek (76 százalék), mint azok, akiknek csak középfokú vagy alapfokú végzettségük van. Utóbbiak körében ez az arány 83, illetve 81 százalék - olvasható az összegzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csakegycsaj
2009. február 13. 18:14
Mert nincs mit szeretni rajtuk. Több a negatív, mint a pozitív tulajdonság bennük:ölnek rabolnak, kihasználják a dolgozó embereket. Úgy tesznek mintha nekünk lenne a kötelességünk eltartani őket. És ezt a tudomásunkra is hozzák.
PAPO
2009. február 13. 15:19
NEKEM NINCS SÉMI
A roma családnak van 6 gyereke.
Beadták intézetbe őket.
Majd jelentkezett a család rokonsága és egy pár nap múlva kihozták őket, mint nevelőszülők.
Az állam megszabadul a gyerekektől és fizet. Nem is keveset. Gyerekenként 80.000.-Ft(!!!) Azaz összesen 480.000.-Ft-ot havonta.
Az anya és az apa nem vállnak el, de külön lakcímre jelentkeznek be, így mindkettőjük megkapja a szociális segélyt az önkormányzattól 39.100.-Ft.
Így további 78.200 forinthoz jutnak.
Lakásfenntartási támogatásként további 9.800.Ft-ot kap a család.
Erre jön még a családi pótlék 12.600.-Ft gyerekenként, további 75.600.-Ft
Természetesen ingyen tankönyvek és ingyenes iskolai étkeztetés is jár.
Ezen kívül minden hónapban átmeneti segélyért is sorban állnak, ami havi 30.000.-Ft az önkormányzattól ( Ha nem kapnak, otthagyják a gyerekeket a jegyzőnél, ezzel, "zsarolva" a hatóságot )
Így a család havonta cirka 673.600.-Ft bevételhez jut !
Telik máris plazma Tv-re, meg lízinges Suzukira is a papának.
Ha dolgozni menne és keresne 100.000.-Ft-ot havonta, akkor a bevétel lecsökkenne 175.600. Forintra.
BAJOM VELÜK, CSAK HÁT AZ ÁLLAMNAK????
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását