2024. május 16. - Mózes, Botond

Szabó: a médiában a felelősségnek érvényesülnie kell

Az elmúlt években, a médiában és a közéletben a családi élet, az anyaság és házasság tiszteletével szemben az individualista embertípus került előtérbe - mondta Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) volt elnöke.
2010. december 22. szerda 18:11 - HírExtra
Az egyesület korábbi elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt évben a családok tapasztalatai nagyon keserűek voltak, mivel szavai szerint számos "családellenes intézkedés" történt, amelyek a családok gazdasági és erkölcsi életét egyaránt megnehezítette. Példaként hozta fel az áfaemelést, valamint a gyes, gyed időszakának két évre történő lerövidítését.

Kiemelte: az áfaemelés fokozottan érintette a nagycsaládokat, és az adórendszer is büntette a gyermekeket vállalókat. Példaként hozta fel azt, hogy amíg nyolc évvel ezelőtt havi tízezer forint volt a nagycsaládos kedvezmény, addig ezt a szocialista kormány négyezer forintra szállította le. A szülők gyermeket nevelnek és a gyermekekből adófizetők válnak. "A gyermek nem költséges hobbi, hanem a társadalom fennmaradásának a záloga" - jelentette ki.

Mint fogalmazott, a nagycsaládosok nevelik az összes gyermek közel egyharmadát, körülbelül 120 ezer nagycsaládos él ma Magyarországon, azonban számuk csökkenő tendenciát mutat.
Felhívta a figyelmet arra: az elmúlt években, a médiában és a közéletben a családi élet, az anyaság és házasság tiszteletével szemben az individualizmus került előtérbe. Úgy fogalmazott: "a reklámokban szinte több volt a kutya, mint a gyerek".

Folyamatosan dőlt az erőszak és a trágárság a médiából, főleg a kereskedelmiekből - tette hozzá, majd azt mondta: a média még kevésbé volt családbarát, mint húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltozást megelőzően. Szabó Endre felhívta a figyelmet arra is, hogy akik ma aggódnak a sajtószabadságért, azok hol voltak akkor, amikor például a fenti társadalomromboló műsortartalmak előtérbe kerültek, illetve a 2004-es népszavazáskor a pártok saját nemzetük ellen kampányoltak vagy 2006 őszén az állampolgárok tömegeit verték meg.

Nem véletlen, hogy sokan a sajtót valami szükséges rossznak tartják, s az sem véletlen, hogy ha tévétársaságok interjúalanyokat keresnek, alig akad jelentkező, és sokan a tévékészülékeiket is száműzték otthonaikból.

Kiemelte: a kereskedelmi televíziók koncessziós szerződéseiben vállalt közszolgálatiság nem érvényesült. Hozzátette: a családok érdekei a kereskedelmi televíziózásban minimálisan érvényesültek. Olyan fontos témák, mint például a családi életre nevelés, a demográfia vagy környezetvédelem kérdései nem kerültek előtérbe, s inkább a minden eszközzel történő nézőszámnövelés, a cél nélküli fogyasztás reklámozása volt a jellemző - jelentette ki.

Szabó Endre beszélt arról, hogy a gyermekműsorok egy részében is eluralkodott az agresszivitás. Az új médiatörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a NOE elsődlegesnek tartja, hogy a médiában a gyermekek, a család és a házasság védelme előtérbe kerüljön, és olyan fontos téma, mint például a demográfia, a határon túli magyarság kérdése, a magyar áruk és munkahelyek védelme, a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem is megjelenjenek a műsorokban.

Mint fogalmazott, nemcsak az egyesület, hanem a családosok túlnyomó többsége az erőszakos tartalmak visszaszorulását is várja az új szabályozástól. Ha az új törvény ezeket a feltételeket garantálja, akkor az a családok és az egész társadalom számára hasznos és támogatható, ha pedig nem, akkor kár új törvényt alkotni. A médiában is korszakváltásra van szükség.

A gyermekek és a családok védelme indokolja és megköveteli a szabályozást, a szigorú ellenőrzést, valamint a következetes szankciókat mind a televíziók, a rádiók, mind a nyomtatott sajtó és az internet területén. Hangsúlyozta, hogy azért is fontos ez, hogy a médiában ne csak a szabadság, hanem a felelősség is érvényesüljön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását