2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hárított a közgyűlés a buszbeszerzés ügyében

Nem foglalkozott a BKV buszbeszerzési javaslatával kedden a Főpolgármesteri Kabinet, mert azt először a cég igazgatóságának és a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának kell megvitatnia Lakos Imre (SZDSZ) közlése szerint.
2009. február 10. kedd 16:16 - Hírextra
Az említettek miatt Hagyó Miklós (MSZP) nem is vállalta az anyag előterjesztését a kabinet ülésére - tette hozzá a közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke.

A politikus, utalva arra, hogy alapjában jónak tartja az ezer jármű beszerzésére vonatkozó javaslatot, hangoztatta, hogy egy ilyen fajsúlyú ügyben nincs helye a kapkodásnak. Az ugyanis egyértelműen a kapkodást jelzi, hogy a BKV vezetése e héten "úgy erőltette be" a kabinet elé ezt az elképzelést, hogy arról nem egyeztettek az igazgatósággal, a szakbizottsággal.

Lakos Imre hangsúlyozta, hogy nem a BKV magánügye a buszbeszerzés, már csak azért sem, mivel a következő 15 évben a város arculatát meghatározó fontos ügyről van szó. Egy világváros pedig nem engedheti meg magának, hogy színvonaltalan járműveket szerezzen be. Az elnök emiatt nem a finanszírozási konstrukciót tekinti elsődleges kérdésnek, hanem azt, hogy milyen paraméterű buszokat szereznek be. A lényeg az, hogy minél jobb konstrukciójúak legyenek a járművek, s ezért az sem baj, ha ezer helyett csak 500 buszt tudnak beszerezni.

A műszaki paraméterek kérdésében pedig előzetesen a szakbizottságnak kell állást foglalnia, nem szerencsés, ha a politikai testületként működő Főpolgármesteri Kabinetet kész helyzet elé állítják - mondta Lakos Imre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a buszbeszerzések kapcsán a BKV igazgatósága tagjainak vállalniuk kell a felelősséget.

A Főpolgármesteri Kabinet január 12-én tárgyalt Kocsis István BKV-vezérigazgatónak a cég átalakításával kapcsolatos elképzeléseiről, s ennek részeként a buszpark megújítását célzó ötletéről. Akkor úgy foglaltak állást, hogy érdemben csak a részletesebb kidolgozás után, várhatóan két hét múlva tárgyalnak a buszbeszerzésről.

A kabinet elé hétfőn került újból az ügy, s a testület további alternatívákat igényelt a vezérigazgatótól jövő hétre. A javaslat ezúttal arról szólt, hogy a BKV 1.399 buszát 20 milliárd forintért felújítsák-e, vagy 60-80 milliárd forintért béreljenek ezer új buszt, s ezeket a következő 15 évben még kétszer cseréljék le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását