2024. május 28. - Emil, Csanád

Kóka megvédte a költségvetést

A költségvetési javaslatban vannak jól látható kockázatok és belső szerkezeti gyengeségek is, de az előterjesztés összességében nem távolabb, hanem közelebb viszi Magyarországot az euró bevezetéséhez - mondta Kóka János, az SZDSZ vezérszónoka a 2010-es költségvetési javaslat általános vitájában kedden, a parlamentben.
2009. október 6. kedd 16:14 - HírExtra
Kóka János hozzátette: a büdzséjavaslat közelebb viszi Magyarországot a 3 százalékos hiányhoz, az alacsony inflációhoz, az alacsony kamatszinthez, valamint a kisebb adóssághoz.

Kijelentette, hogy a költségvetés az elődeinél sokkal jobban koncentrál az állam alapvető kulcsfeladataira, és lehetővé teszi, hogy a válságkezelő kormány egy év után lényegesen jobb állapotban adja át a gazdaságot utódjának, mint ahogyan azt elődjétől átvette.

Kóka János úgy fogalmazott, hogy ha a következő két évben marad a felelős és takarékos tervezés, folytatódik a terveknek megfelelő adócsökkentés, és az ország közeledik egy lényegében egykulcsos adórendszer felé, akkor nem kell összeomlástól, csődtől, a forint bedőlésétől tartani. Hozzátette: akkor 2011-től Magyarország megerősödve jöhet ki a válságból.

Kijelentette, hogy ezért a liberális frakció - néhány kulcsfontosságú módosító javaslatuk támogatása esetén - összességében támogatni tudja a költségvetési javaslatot.

Az SZDSZ vezérszónoka közölte, hogy amikor egy kormány a parlament elé terjeszti költségvetést, akkor egyszerre legalább három dologra derül fény. Egyrészt, hogy a költségvetés vajon hogyan viszonyul az adott kormány programjához, másrészt, hogy a büdzsé tudomást vesz-e a világgazdasági realitásokról, harmadrészt, hogy a kormány képes-e annak a politikai, társadalmi rendszernek az alapértékeit erősíteni, amelynek ő maga is része.

Elmondása szerint a kormányprogram és a költségvetés viszonyát nézve, akár meg is lehet nyugodni, mert a jelenlegi miniszterelnök pontosan azt teszi, amit mondott. "Azt mondta, hogy fájni fog, és tényleg fáj. Ez pedig bármilyen furcsa, az elmúlt tíz év után önmagában egy eredmény" - mondta a liberálisok frakcióvezetője.

Kitért arra is, hogy egy felelős javaslat fekszik a parlament előtt, amely összességében megfelel a körülményeknek. Mint mondta, nem hibátlan, hiszen azért a költségvetés szerkezete továbbra is messze van az ideálistól, de semmiképpen sem lehet választási költségvetésről beszélni.

A büdzsé legfontosabb erényének nevezte, hogy szakít az "ilyenkor szokásos pénzszórással, a szokásos osztogatással".

Szerinte ha a mostani költségvetési javaslatot a piacgazdaság alapértékeinek szempontjából vizsgálják, akkor megállapítható, hogy Bokros Lajos pénzügyminisztersége óta először fordul elő, hogy az állam a költségvetést nem saját kiadási igénye, hanem a várható bevételek alapján tervezi meg.

Megjegyezte: most sem lehet azt állítani, hogy leszámoltak volna az adófizetők pénzét a polgárok helyett "rögeszmésen újra elosztó és elnyelő, mohó, szocialista állammal". Hiszen a kiadási oldalt nézve, az állami újraelosztás még mindig 13.129 milliárd forint, ami a nemzeti össztermék 50 százalékának felel meg.

Hozzátette, hogy a válság hatására az állami kiadások visegrádi versenytársainknál is alaposan megnőttek, de náluk az állami centralizáció a jövedelem újraelosztás foka alacsonyabb, mint nálunk, és inkább a GDP 40 százalékához áll közelebb.

Kóka János azt mondta, hogy a Fideszes és KDNP-s hozzászólásokban számára az volt a furcsa, mintha kizárnák azt a körülményt, hogy a gazdaság idén hét százalékkal zsugorodik. Leszögezte: be kell látni, hogy egy 600-1500 milliárd forint közötti költségcsökkenést kell beírni a büdzsé kiadási számaiba.

Kijelentette, hogy a Bajnai-kormány komoly érdemei is vannak. Ezek között említette, hogy az állami kiadások csökkentésével egy olyan adóátrendezés történik, amely segítheti a vállalkozások talpon maradását, a munkahelyek megőrzését.

"Ez az adóreform pedig valóban a legnagyobb volt az elmúlt 10 évben" és jövőre az állam 142 milliárd forinttal kevesebb személyi-jövedelemadót, és 364 milliárddal kevesebb TB járulékot szed be - mondta Kóka János

Kitért arra is, hogy a Fidesz meghatározó politikusai szerint okosabb lenne "elengedni" a hiányt, amely 4 százalékos helyett akár 6 százalékos is lehetne. Úgy vélte, az ellenzéknek az a dolga, hogy alternatív javaslatokat fogalmazzon meg, de máris elkezdődött az "ígéretorgia". A vezérszónok szerint a Fidesznek tisztességgel meg kellene mondania, hogy kivel fizettetnék ki az ígéreteiket.

Megjegyezte, hogy a liberálisok szerint a tervezetben több területen is szükség van változtatásokra. Súlyos hibának nevezte, hogy nyolcvan százalékkal csökkent az oktatásban az informatikai normatíva. Ráadásul halasztást szenved a kötelező taneszköz és felszerelési jegyzékben foglalt előírások bevezetése is.

Egyúttal a kormány figyelmébe ajánlotta, hogy a rendelkezésre álló EU-források jó kihasználása mekkora támogatást jelenthet gazdaság számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását