2024. április 29. - Péter

Hosszú éjszaka Szegeden is

Szombaton, az esztendő egyik leghosszabb éjszakáján érdekes programokkal várja látogatóit a Szegedi Vadaspark és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje.
2008. június 20. péntek 16:42 - Hírextra
Szent Iván-éjhez közeledve már hagyomány, hogy éjszakai sétát szerveznek a Szegedi Vadasparkban, melyen minden évben több száz látogató vesz részt - mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója.

A látogatók számukra teljesen új helyzetben találkozhatnak az itt élő állatokkal, hiszen az élőlények egy része éjjel aktív, ezért a sötétben figyelhető meg a legjobban a természetes viselkedésük. Más állatkertekhez képest a szegedi séta különlegessége, hogy a Vadaspark 45 hektáros területe változatos élőhelyekkel számos vadon élő állatnak is otthont ad. Az itt lakó őzek, vízimadarak, hattyúk napközben, amikor a látogatók járják a park útjait-ösvényeit, elhúzódnak az emberek közeléből, de zárás után előmerészkednek.

Idén különleges programokat is szerveznek az állatkert munkatársai. Este kilenckor a Vadaspark három oroszlánja kap vacsorát, tízkor pedig a jaguárok etetésének lehetnek szemtanúi az érdeklődők. A Természetvédelmi Oktatóközpontban bagolybemutatót rendeznek, itt erdei fülesbaglyokkal találkozhatnak a látogatók, a Terráriumházban pedig hüllőket és kétéltűeket simogathatnak a bátrak.

Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének munkatársa elmondta, immár harmadik alkalommal szerveznek éjszakai kalandtúrát a botanikus kertben a Szent Iván-éjhez kapcsolódóan.

A résztvevők feladata egy térkép és egy elemlámpa segítségével megtalálni a túra öt állomását, ahol a növényekkel, állatokkal és a természettel kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk. Éjszakai sötétben viszonylag nehéz tájékozódni a kertben - már arra is volt példa, hogy a látogatók félórán át mentek körbe-körbe egy állomás körül -, a több száz zseblámpa fénye azonban komoly segítséget jelent - magyarázta el a szakember.
Azokat, akik nem fáradnak el a kalandtúra során, az egyetemi csillagvizsgáló is várja szombaton éjszaka - tette hozzá Németh Anikó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását