2024. május 3. - Tímea, Irma

Ezek a cigányok nem azok a romák?

A rendőrségnek nincsenek hiteles, tényszerű információi arról, hogy a veszprémi kézilabdázókat vasárnap hajnalban ért brutális támadás gyanúsítottjai és az elmúlt év nyarán Siófokon felvonuló 150-200 fős társaság azonos kör lenne - közölte a Somogy Megyei
2009. február 10. kedd 20:55 - Hírextra
Bíró Gábort a Somogyi Hírlap "Rettegik az enyingi bandát" című kedden megjelent írása nyomán kereste meg az MTI.

A megyei napilap a sportolók elleni - egy román játékos, Marian Cozma halálát, egy szerb és egy horvát csapattag, Ivan Pesic és Zarko Sesum súlyos sérülését okozó - támadással foglalkozó cikkében azt írta: "a köznyelvben csak enyingi cigányokként aposztrofált, a veszprémi vérfürdőért felelős banda nem ismeretlen a balatoni éjszakában sem, ahol megjelentek, ott szinte biztosan balhé kerekedett".

A cikk szerzője felidézte: a múlt év nyarán, mintegy 150-en - erőfölényüket demonstrálva a sétány őrzéséért felelős konkurens biztonsági cégnek - késekkel, kardokkal vonultak végig Siófok egyik sétányán.

Az MTI kérdésére, hogy a rendőrség megerősíti-e a megyei napilapban megjelenteket, azaz van-e tudomásuk enyingi cigányok egy csoportjának siófoki jelenlétéről, "balhéiról", a szóvivő írásban válaszolt.

Bíró Gábor közölte: július 24-én este a siófoki rendőrkapitányság bejelentést kapott, hogy a Petőfi sétányon egy 150-200 fős, férfiakból álló társaság vonult végig, ami egyesekben félelmet kelthet. Ezt követően a siófoki rendőrök a környező őrsöktől megerősítést kérve indultak a helyszínre, ahol kiérkezésükkor a bejelentésben szereplő csoport már nem volt jelen. A biztonsági kamerák felvételeit elemezve, a beszerzett információk szerint az ismeretlen személyekből álló csoport, miután 10-15 perc alatt végigvonult a sétányon, elhagyta a város területét is.

A felvételek alapján a főként fiatal felnőtt, illetve középkorú férfiak sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtek el - közölte a szóvivő. Hozzátette: a csoport tagjainál a felvételek alapján támadásra alkalmas, közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható.

"A Siófoki Rendőrkapitányság felé sem a sétányon lévő üzletek tulajdonosaitól, sem más személyektől nem érkezett bejelentés, hogy sérelmükre bármiféle jogsértést követtek volna el a csoport tagjai" - írta a szóvivő, hozzátéve: a felvonulás valódi okára, és céljára vonatkozóan hiteles, tényszerű információkkal nem rendelkeznek, ahogy arról sem tudnak, hogy a napokban Veszprémben történt gyilkosság gyanúsítottjai részt vettek-e az említett felvonuláson.

Az MTI-nek több, a nyilatkozatot csak név nélkül vállaló siófoki vendéglátós elmondta: rendre konfliktusok forrása romacsapatok megjelenése a városban, amit szerintük a helyi rendőrség "struccpolitikával" kezel.

Mint arról beszámoltak, tudnak ellehetetlenített egységekről, ahová a randalírozó csoportok betérnek, és ha fizetnek is a fogyasztásért, akkor sem hagyják szó nélkül az összeg nagyságrendjét. Van olyan is, aki nem engedi be őket - mondta egyikük.

A Petőfi sétányon történt felvonulással kapcsolatosan annak a véleményüknek adtak hangot: a rendőrség "agyonhallgatta" a roma felvonulást. Azt, hogy a helyi rendőrség "nincs a helyzet magaslatán", szerintük jól példázza, hogy a Petőfi sétány vállalkozóinak külön "security" csapatot kell fogadniuk a szezonban a rend és a nyugalom biztosítására.

Elmondásuk szerint már eddig is történt több, roma csoportok okozta atrocitás, köztük lövöldözés is. Egyikük úgy fogalmazott: úgy látszik egy ilyen híres embert érintő tragikus eseménynek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy foglalkozzanak a problémával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika orsós csabika
2009. február 12. 21:42
mit rinyáltok parasztók? csak bekóstoltunk ot is. ;)
2009. február 11. 15:07
Teljesen igazad van. Bár szerintem a rendőrök is megvannak rendesen kenve általuk, illetve Ferkóék is leszóltak, hogy nem ám bántani a szavazó bázist :)
gabra
2009. február 11. 11:50
A Petőfi sétányon vonuló banda a rendőrök szerint nem is létezett. Ha nem egy ismert sportoló lett volna a veszprémi gyilkosság áldozata, akkor bizonyára a rendőrök interpretálása szerint a saját késébe esett volna bele az áldozat. Háromszor is. Szerintem nem a rendőrök száma kevés és talán nem is a pénz (mert mindenhol kevés a pénz, mégis jobban működik minden, mint a rendőrség.) A hiba szerintem ott van, hogy a rendőr havi 100 ezerért nem fogja vásárra vinni a bőrét bűnözőkkel szemben. Egyszerűbb, ha megfogja az autóst, tehergépkocsi vezetőt, jogosulatlan mozgássérült kártyát használót, vállalkozót, prostituáltakat, tüntetőt stb. Ők ugyanis nem ütnek, nem lőnek vissza, ellenben nagyon könnyű pénzt lehet vele keresni az államnak is, maguknak is. Így nagyon jól elvannak a bűnöző mellett a dolgozó emberek lehúzásában. Ma nálunk ez jelenti a "közbiztonságot". Ebben a kuglóf sütő Kondorosi ugyanolyan vétkes, mint a tökéletesen alkalmatlan Draskovics.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását