2024. április 28. - Valéria

Szekeres Imre válasza Ágh Péternek

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter írásban válaszolt Ágh Péter országgyűlési képviselő kérdésére, melyben tájékoztatást kért a Toma-Bau Kft. és a Honvédelmi Minisztérium között létrejött szerződésekről és a Kft. által végzett felújítási munkákról.
2008. június 13. péntek 19:14 - Hírextra

Tisztelt Képviselő Úr!

K/5896. számú, a "hatalommal való visszaélés, vagy a pompa és a luxus a Honvédelmi Minisztérium minden vezetőjének jár?" című kérdésére az alábbiakban válaszolok.

A témában illetékes HM Infrastrukturális Ügynökség kimutatást készített az állami vezetők – köztük Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszter – számára biztosított lakásokban végzett felújítási munkákról és kivitelezőkről - 1998-ig visszamenőleg. A kimutatást a levelemhez csatolom.

A kérdésében szereplő időszakban az állami vezetők lakásellátását "Az állami vezetői juttatások jogosultsági feltételeiről" szóló 131/1997. (VII. 24.) Korm. Rendelet szabályozta. E rendelet alapján állami vezető a Kormány tagja, a politikai és a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkárok és a tárca nélküli miniszter hivatalának vezetője. A rendelet 4.§ (1) bekezdése alapján az állami vezető hivatali lakással való ellátásra jogosult.

A jelenleg érvényben lévő, 2006. július 1-jétől hatályos szabály e témában "Az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről" szóló, a 174/2006. (VIII. 11.) Korm. rendelettel módosított 136/2006. (VI. 26.) Korm. rendelet. E szerint a miniszter és az államtitkár részére hivatali lakás használatát lehet biztosítani.

"A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról" szóló 1993. évi LXXVIII. törvény meghatározza, hogy a bérbeadó a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni, ugyanakkor szintén a bérbeadó kötelezettsége az épület karbantartása, az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotban tartása, a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetése.



A törvényben foglaltak végrehajtását, valamint a lakhatás biztosításának szabályozását a tárcán belül "a Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint a lakhatás támogatásáról" szóló többször módosított 6/1994. (IV. 30.) HM rendelet adja.

Az 1998-2008 közötti időszakban a tárca által állami vezetők részére a fenti jogszabályok alapján történtek bérbeadót terhelő munkálatok, amelyeket a kimutatás tartalmaz. A felújítások kizárólag az állami tulajdonban és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó lakásokat érintették.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását