2024. május 7. - Gizella

Rendkívüli Kurtág-koncert

Nagy közönségsikert aratott Kurtág György zeneszerző szombat este a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban, ahol feleségével, Kurtág Márta zongoraművésszel előadta Bartók Béla előtt tisztelgő új zongoradarabját. Az Extremely Hungary magyar kulturális évad w
2009. február 8. vasárnap 13:58 - Hírextra
A Kurtág-házaspár ugyanazon a dobogón játszott, amelyen egykor Bartók Concertóját is bemutatták, és ahol a néhai zeneszerző 1940-ben Szigeti József hegedűművésszel közösen adott koncertet. Kurtág György az előadás végén fölajánlotta az általa komponált zenemű kottáját a könyvtárnak, amelyben azt Bartók Concertója mellett helyezik el.

A szombat esti előadást - amelyen a Keller Kvartett tolmácsolásában elhangzott Bartók Ötödik vonósnégyese is - az Egyesült Államokban több mint 180 rádióállomás sugározza a Kongresszusi Könyvtár koncertsorozata keretében.

Az 1800-ban alapított könyvtárban - amely az Egyesült Államok legrégebbi szövetségi kulturális intézménye - kiállítás nyílt az ott őrzött Bartók-kéziratokból. A bibliotékának a világon egyedülálló, 22 millió darabos zenei gyűjteménye van, amely egyebek között Bach, Mozart, Beethoven és Brahms kottakéziratait, továbbá hangfelvételeket, könyveket és hangszereket is tartalmaz.

A teltházas Kurtág-koncerten részt vett Hiller István oktatási és kulturális miniszter is, aki az utána megrendezett fogadáson a magyar kultúra követe címet adományozta a zeneszerzőnek. A miniszter kifejtette: a Magyar Köztársaság ezzel a címmel köszönetet mond azoknak, "akik egész életükben egy követséget teljesítettek, a kultúra követségét".

Susan H. Vita, a könyvtár zenei részlegének vezetője úgy fogalmazott, hogy ez a koncert "rendkívüli, egyben emlékezetes esemény", amelyen a mester saját előadásában lehetett hallani megrendelésre készült szerzeményének premierjét. "A magyar zene egyszerűen fantasztikus (...) két óriását ünnepeljük, a legendás Bartók Bélát és a ma is alkotó Kurtág Györgyöt".

Kurtág György a koncert után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Bartók az ő anyanyelve, sok művét taníthatta életében, darabjai számára "állandó felfedeznivalók". "A kínlódások ellenére, amelyeket a komponálás jelent (...) az életem tulajdonképpen egy szórakozás" - fejtette ki.

Mint elmondta, feleségével két hét múlva lesznek 62 éves házasok. Elárulta, hogy számára ő az első fórum és az első kritikus, "alig van kompozícióm, amelyet anélkül adtam ki a kezemből, hogy Márta jóváhagyta volna". Kurtág Márta pedig így beszélt férjéről: "borzasztóan ritka az akkora zeneszeretet, amekkora a férjemben van, neki nincs hobbija, nem akar pihenni menni, neki öröm a zenélés".

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a magyar kultúra követének lenni, Kurtág György úgy felelt: "én azt tudom, hogy azt csinálom, ami a dolgom, és többnyire azt szeretem, ami a dolgom".
A 2009-es éven átívelő magyar kulturális évad keretében vasárnap este Palya Beáta népdalénekes lép fel az amerikai főváros egyik leghíresebb előadó-művészeti központjában, a Kennedy Centerben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását