2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyurcsány hatalmát nem lehet megdönteni

Agonizál a magyar Országgyűlés. De legalábbis súlyos beteg. Az utóbbi fél évben már háromszor jutott el feloszlatás közeli állapotba. Ez pedig egyértelmű jele annak, valami nagyon csúnya betegség emészti az egész törvényhozást.
2009. február 6. péntek 07:19 - Pénzes Dávid
Emlékezzünk! A Magyar Demokrata Fórum tavaly szeptember 30-ával kezdeményezte az Országgyűlés feloszlatását. Akkor Hock Zoltán a párt elnökhelyettese úgy fogalmazott: „az előre hozott választás teremtheti meg azt a stabil politikai helyzetet Magyarországon, amely során támogatott kormánya lehet az országnak.” A parlament elé került szavazáskor az SZDSZ szavazatai álltak a szocialisták mellé, így a kormánypárti képviselők megnyugodhattak, folytathatták munkájukat.

A szeptemberi politikai akciónak az adta az apropóját, hogy a kisebbségi kormány fél éves működése alatt szinte semmit nem produkált. Az MDF kihasználva a társadalom elégedetlenségét, joggal bazírozhatott arra, hogyha ő kezdeményezi az új választásokat, akkor ez elegendő népszerűséget hoz számára a parlamenti küszöb megugrására.

Pálfordulás

Népi kezdeményezés
Népi kezdeményezés esetén két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést. A népi kezdeményezés azonban csak arra kötelezi az Országgyűlést, hogy napirendjére tűzze a kérdést, ám arra már nem, miként döntsön.
Azóta persze sok víz lefolyt a parlamenti vécékben. Az MDF-et elhagyta legnagyobb pénzügyi támogatója a Tisztelet Társasága – valószínűleg azért mert nem képviselte eléggé a baloldali érdekeket. Az párt frakciójából kilépett képviselők miatt azt MDF elkezdte hosszas küzdelmét a fennmaradásért. Ennek következtében már nem volt érdeke az előrehozott választás.

A Fidesznek viszont még mindig. Így bő egy héttel ezelőtt Navracsics Tibor frakcióvezető jelentette be, kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását. Répássy Róbert frakcióigazgató ekkor úgy indokolta a lépést, „minden egyes perc, amit ez a kormány hivatalban tölt, súlyos károkat okoz és eltékozolt idő”.

Ahhoz, hogy a kérdés szavazásra kerüljön sürgősséggel napirendre kellett volna venni, ám a Fideszen kívül ezt senki sem támogatta. Azaz a két másik, elvben ellenzéki párt az SZDSZ és az MDF sem. Nem meglepő, hiszen a két kis párt kiherélné magát egy előrehozott választással. Persze megpróbálják a nemleges döntésüket mindenféle álkifogással – magyarán hazugsággal – megmagyarázni. Ezek közül a legzseniálisabb a „mi nem a párt, hanem az ország érdekét nézzük”. A kezdeményezés tehát elhalt.

Alulról jövő nyomás

Most azonban itt a következő. Ezt már nem egy párt, hanem maga a „szent választópolgár” kezdeményezte. Szerdán az Országos Választási Bizottság (OVB) elfogadta az a több mint hatvanezer aláírást tartalmazó ún. népi kezdeményezést, ami alapján a Parlamentnek napirendre kell vennie a feloszlatás kérdését.

Az OVB még 2008 májusában hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott kezdeményezést. A hitelesített íven az szerepel: "Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyűlés kimondja a feloszlatását." A határozat ellen ezután kifogásokat nyújtottak be, ám az Alkotmánybíróság helybenhagyta az OVB döntését.

Az, hogy ennek a kezdeményezésnek mi lesz az eredménye, senki számára se legyen kétséges. Az Országgyűlés nem fog feloszlani. Hiába minden elkeseredett próbálkozás ez a hatalom szilárdabb, mint akár a diktatórikus Kádár-rendszer. Legalábbis ami a megdöntésére tett kísérleteket illeti. Gyakorlatilag könnyebb volt megdönteni a diktatórikus pártállamot, mint távozásra bírni a jelenlegi demokratikus hatalmat.

Jó lenne ez egyáltalán nekünk?

A mostani gazdasági lejtmenetben nehéz eldönteni mi a jobb az országnak. Mert az világos, hogy a pártoknak mi az érdekük. A Fideszen kívül senki sem nyerhetne egy előrehozott választással. Naná, hogy minden fórumon támogatják ezt. Ám az, ha az állam hosszan agonizál, és ehhez az SZDSZ és az MDF is asszisztál, nemcsak nekünk rossz. A választópolgár is érzékeli, így könnyen megjósolható lesz mindkettőjük szereplése a 2010-es választáson.

A Fidesz retorikája, miszerint a hatalmon lévők nem tudják megoldani az egyre gyűrűző problémákat azért érdekes, mert nagyrészt éppen miattuk van így. A Fidesz mai politikája a végletesen destruktív. Mindennek ellentmond, nem segíti a kormányt a megoldásokban. Így pedig hatékony döntéseket – pl. kétharmados törvényeket – nem lehet hozni. Mindezzel nyilván szeretné bebizonyítani, a szocialista vezetés teljesen alkalmatlan a posztjára. Azaz a Fidesz sem az ország érdekét nézi.

Másrészről az is igaz, mivel nem a Fidesz kormányoz, nem nekik kell megoldaniuk a problémákat. A hivatalban lévő miniszterelnököt Gyurcsány Ferencnek hívják, ne várja senki Orbán Viktortól a konkrétumokat.

Politikusi felelősség

A helyzet nem fekete vagy fehér. Nem tudhatjuk, mi lenne számunkra a jobb. Ha a Fidesz egy előrehozott választással hatalomra kerülne, nem tudjuk hogyan kezelné a súlyos gazdasági és társadalmi feszültségeket. És azt sem látjuk előre, mit jelentene egy hatalmi vákuum a választásokig eltelő időben, mikor a forint mélyrepülést végez, és napról napra kerülnek utcára emberek. Viszont abban sem lehetünk biztosak, hogy majd éppen az a Gyurcsány-kormány fogja kihúzni a bajból az országot, aminek nagy része volt abban, hogy ide jutottunk.

Egy biztos, az idő ellenünk, az ország ellen dolgozik. Bárki is akar tenni valamit, gyorsan kell hogy tegye. Ha Gyurcsány heteken belül nem tudja megszerezni a támogatást legújabb ötleteihez, akkor az agonizálás folytatódik. Ez pedig beláthatatlan károkat fog okozni. Ha felelős politikusok ülnének a Parlamentben, akkor ezt nem akarhatják. A haldoklásnak így vagy úgy, de gyorsan véget kell vetni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását