2024. április 19. - Emma

Az MDF az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi

Az MDF az Országgyűlés szeptember 30-ával történő feloszlatását kezdeményezi, s még a héten benyújtják a parlament elnökének az erről szóló határozattervezetet - jelentette be Hock Zoltán, párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 10. szerda 13:01 - Hírextra
Az előre hozott választás teremtheti meg azt a stabil politikai helyzetet Magyarországon, amely során támogatott kormánya lehet az országnak - fogalmazott az ellenzéki politikus, miután előkészítő tárgyaláson találkozott Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével és Latorcai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével.

A mintegy egy órás találkozót követően Hock Zoltán reményét fejezte ki, hogy a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ is csatlakozik az indítványhoz. Hozzátette: az SZDSZ-nek, mint ellenzéki pártnak is meg kell értenie, hogy ebből a helyzetből "maszatolással" nem lehet kihúzni az ország szekerét.

Ha mindhárom másik ellenzéki párt támogatja az MDF javaslatát, akkor meglesz a szükséges többség az országgyűlési határozat elfogadásához, ezután pedig a köztársasági elnöknek kilencven napon belül lehetősége lesz kiírni az új választásokat - mondta az MDF elnökhelyettese.
Varga Mihály és Latorcai János nyilatkozatából az derült ki, hogy a Fidesz a szeptember 15-i frakcióülésén, a KDNP pedig a hétvégi elnökségi és frakcióülésén dönt a parlament feloszlatásáról szóló javaslatról.

A parlament feloszlatásához mind a 386 parlamenti képviselő több mint felének, azaz legkevesebb 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges. Ez a többség éppen meglenne, ha az összes ellenzéki képviselő, azaz a 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es, továbbá a két Fideszből kilépett független képviselő egyike - Lengyel Zoltán vagy Tóth András - igennel voksolna.

Az MTI azon kérdésére, hogy erre tekintettel a független képviselőket is megkeresik-e, Hock Zoltán azt mondta, a független képviselőkkel még nem tárgyaltak, de mivel döntésük befolyásolhatja szavazás végkimenetelét, ezért őket is megkeresik majd a javaslattal.
Hozzátette: minden frakciónak el kell tudnia dönteni, miként hasznosítja saját mozgásterét az ország érdekében. Az MDF elnökhelyettese szerint az SZDSZ-nek is mérlegelnie kell, hogy a szavazati erejét a parlament feloszlatásához adja, vagy tovább folytatja az alkudozást a szocialistákkal.

Mint elhangzott, a találkozón mindhárom párt képviselője egyetértett abban, hogy "tiszta vizet kell önteni a pohárba, ezt a fajta sodródó, lebegtető, sumákoló állapotot be kell fejezni". Hock Zoltán szerint a tárgyalás rávilágított arra is, hogy szakmai kérdésekben nem áll távol egymástól a három ellenzéki párt véleménye, ugyanakkor nem az ellenzék dolga kívülről kormányozni az országot.
Egy kiutat látunk ebből a helyzetből, ha az Országgyűlés kimondja saját maga feloszlatását - jelentette ki az MDF-es politikus.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szintén arról beszélt, hogy a helyzetértékelésben nézetazonosság volt az MDF, a Fidesz és a KDNP között. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy az ország gazdasági, szociális válságban van, és ez hosszú ideje megoldatlan, mert a kisebbségi kormány erre alkalmatlan.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: kormányzati apparátus szükséges ahhoz, hogy az adótörvény és a költségvetés elkészüljön, az ellenzék pedig nem vehet át olyan szerepeket, amelyek egy parlamentáris demokráciában a kormány hatáskörébe tartoznak. Varga Mihály szerint a Fidesz a számára az a legfontosabb, hogy cselekvőképes kormánya legyen az országnak, ehhez pedig előre hozott választásokra van szükség.

Gyurcsány Ferencnek nem az MSZP tagjait kell megkérdeznie arról, mi a teendő az országban, hanem az emberekhez kell fordulnia, és vissza kell adni nekik a lehetőséget arra, hogy saját jövőjükről döntsenek - mondta a Fidesz alelnöke.

Latorcai János, a KDNP országos választmányának elnöke azt mondta, a kereszténydemokraták elnöksége és képviselőcsoportja a hétvégén tart kihelyezett ülést Mohácson és Pécsett, ahol végleges döntést hoznak majd az kérdésben. Hangsúlyozta: az MSZP-SZDSZ kormány felélte politikai tőkéjét, azóta pedig a liberális párt nem tudta eldönteni, hogy kormánypárti vagy ellenzéki legyen, ilyen helyzetben pedig nem látnak más lehetőséget, mint az előre hozott választást.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke augusztus végén kezdeményezte, hogy a négy ellenzéki pártelnök egyeztessen a jövő évi költségvetési és adótörvényekről, illetve ha ebben nincs megegyezés, akkor a parlament feloszlatásáról. A meghívást mindenki elfogadta, de később az SZDSZ jelezte, hogy számára nem megfelelő az időpont, és az is kiderült, hogy a Fidesz nem Orbán Viktor pártelnök képviseli. Mindezek után Dávid Ibolya, MDF-elnök a szerdai találkozót előkészítő tárgyalássá minősítette át.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn szintén egyeztetetésre hívta az ellenzéki pártvezetőket, de ő a szakértői kormányról tárgyalna. Ezt a találkozót várhatóan jövő csütörtökön tartják.
Az előrehozott választás teremtheti meg azt a stabil politikai helyzetet Magyarországon, melynek során egy támogatott kormánya lehet az országnak - fogalmazott az ellenzéki politikus, miután előkészítő tárgyaláson találkozott Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével és Latorcai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével.

Hozzátette: reméli, hogy a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ is csatlakozik az indítványhoz.
Ha mind a három ellenzéki párt támogatja az MDF javaslatát, akkor meglesz a szükséges többség az országgyűlési határozat elfogadásához, ezután pedig a köztársasági elnöknek lehetősége lesz arra, hogy kiírja Magyarországon az új választásokat - mondta az MDF elnökhelyettese.

A Fidesz a szeptember 15-i frakcióülésén, a KDNP pedig a hét végi elnökségi és frakcióülésén dönt a parlament feloszlatásáról szóló javaslatról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását