2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Fidesz örül

Üdvözölték az újpesti öntöde működésének felfüggesztéséről hozott nem jogerős határozatot, valamint az azt elérő civil kezdeményezést a Fidesz helyi politikusai pénteken.
2009. február 6. péntek 23:00 - Hírextra
Nem szennyezheti tovább Észak-Budapest levegőjét az Euro-Metall Öntödei Kft., mivel a szakhatóság elsőfokú, nem jogerős határozatával felfüggesztette a cég működését - közölték újpesti fideszes politikusok az MTI-vel.

Bartók Béla, a párt újpesti elnöke, valamint Wintermantel Zsolt IV. kerületi és fővárosi képviselő elmondta: a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata a civilek nagy sikere.

Az üzem tevékenysége évek óta megkeseríti a környéken élő polgárok életét. A kertvárosi házak szomszédságában működő vasöntöde füstkibocsátása számtalanszor elviselhetetlen bűzzel járt. Emiatt az ottaniak a nyári hőségben sokszor ablakot sem tudtak nyitni - jegyezték meg.

A politikusok emlékeztettek arra, hogy a cégre az elmúlt években többször is milliós környezetvédelmi bírságokat szabtak ki. A helyiek éveken át hiába fordultak a IV. és a XV. kerületi önkormányzathoz, érdemi segítséget nem kaptak. Tavaly nyáron megunták a kilátástalannak tűnő hivatali levelezgetést, és aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Az ellenzékben levő fideszes képviselők mindkét kerületben felkarolták az ügyet - közölték a politikusok. Hozzátették: a civil kezdeményezésnek meg kellett küzdenie a közönnyel, a cinizmussal és a vádaskodással. Szerintük jelzi ezt az is, hogy az újpesti polgármesteri hivataltól öt hónap után kapták meg azt a választ, hogy az öntöde működési engedélye rendben van.

A szakhatóság január végi határozatát idézve a politikusok közölték: a felügyelőség helyszíni és műszeres vizsgálata megállapította, hogy "az öntödei tevékenység során gyakori a normál állapottól eltérő üzemállapot, ami időszakosan környezetszennyezést okoz (...), továbbá okot adhat a lakossági bűzpanaszokra is".

Azt is megállapították, hogy a cég az előírásoktól eltérően folytatja tevékenységét, és olajjal szennyezett veszélyes hulladékokat is átvett, tárol, pedig erre nincs engedélye.

A politikusok úgy vélték, ismét bebizonyosodott, hogy a nyilvánosság ereje, illetve "a közösség kitartása és összefogása képes átlépni a kiégett, kifulladt, saját tehetetlenségén felbőszült városvezetésen is, ha az nem képes segíteni saját polgárain".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását