2024. április 29. - Péter

H1N1 : Problémák a teszt körül?

Nem jó a H1N1 vírustesztje? Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal felfüggesztette a Diagon Kft által készített teszt gyártását. A részletekről Dr. Kern József nyilatkozott.
2010. június 11. péntek 16:06 - Tamási Ágnes Anna
Miért utasították vissza a vírustesztet? Mi nem működött?

Az engedélyezési folyamatokhoz mi leadtunk minden szükséges papírt, Magyarországon, és külföldön is forgalomba hoztuk a tesztet, és soha egyetlen egy vevőnek sem volt ellene kifogása. Ennek ellenére a Magyar Nemzet kemény lejárató folyamatot indított a céggel szembe.

Megjelent néhány cikk, amely miatt az egészségügyi szervezetek és hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. A termék forgalmazását felfüggesztették, és elmondták, hogy a Magyar Nemzet informálta őket, hogy nem jó a produktum.

Adminisztratív hiányosságra hivatkozta a termék forgalmazását megszüntették, amit megmondok őszintén, hogy mint vegyész szakember teljesen értelmetlennek tartok. Az hogy a vegyszernek nem elég nagy az ismertetése azzal nem lehet mit kezdeni, viszont ha valami konkrét dolgot mondanak, azzal lehet. A hiányosságokat, amiket leírtak nekünk, azt már pótoltuk.

Mi lesz a következménye a cégen belül ennek a mulasztásnak?

Mi okozhatja a H1N1-et?
A sertésinfluenzát, amelynek nevét kezdetben a 2009-ben megjelent H1N1 vírusra használták, valójában többfajta influenza vírus okozhatja (amelyek közül a sertésekben endemikusakat sertésinfluenza vírusoknak—nemzetközi rövidítéssel SIV - nevezik)
Amikor megkaptuk az engedélyt, a hét-nyolc pontból a hatban igazolták, hogy megfelelő. Egy katalógus szám valóban el lett írva, de szerintem ez nem akkora hiba, hogy fel kelljen függeszteni a termék gyártását. Különösen azért sem, mert a törvény nagyon keményen szabályozza, hogy egy anyagot mikor lehet bevonni, és, hogy mi az eljárási jogrend.

A Magyar Nemzet, aki soha nem vásárolt a termékből, és soha nem vizsgálta, nem indíthat eljárást. Ezt csak az olyan fogyasztók tehetik meg, akik valamilyen oknál fogva elégedetlenek lennének ezzel kapcsolatban. Kifogás viszont soha nem volt a termékkel, mind a magyar, mind a nemzetközi piacon kiválóan szerepelt, és szerepel ma is.

Hogy érzik? csorbát szenvedett a cégük hírneve?

A hivatal benyújtott referencia nyilatkozatokat a vevőktől, hogy elégedettek-e a termékkel, de a visszajelzések alapján, mint mondtam, soha nem volt egyetlen egy probléma, és kifogás sem.

Mennyi pénzt öltek bele a fejlesztésbe?

Maga a H1N1 kutatás fejlesztésébe is sokat. De ez egy technológia. A polimeráz enzimmel történő vírusok, baktériumok kimutatására szolgáló teszt.

Magában a technológia kifejlesztésébe több száz millió forintot öltünk, nyilván ebbe beletartoznak az infrasturktúrális hátterek is. Ha magára a termékre bontjuk az egészet, kétségkívül volt külön fejlesztési költsége is, maga a H1N1 teszt létrehozása több tíz millió foritnba került.

Mennyit buktak azzal, hogy nem engedélyezték?

Influenzajárvány idején a terméket gond nélkül tudtuk forgalmazni, érdekes módon ezt a problémát éppen akkor vették elő, amikor már nincs járvány. Gyakorlatilag a tesztet most nem lehet eladni. Egyrészt most nincs betegség sem, hogy kelljen a termék. Másrészt a szezonja lejárt tavaly ősszel és az év elején, és most szerencsére nincs szükség a tesztre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását