2024. május 17. - Paszkál

Marad a miskolci rendőrkapitány

Folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, átvezénylését Bencze József országos rendőrkapitány, Draskovics Tibor rendészeti miniszter jóváhagyásával megszüntette.
2009. február 1. vasárnap 15:02 - Hírextra
Bencze József vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy a szombaton lezárt vizsgálat szerint Pásztor Albert jogsértést nem követett el: nyilatkozata személyiségi jogokat nem sértett, és adatvédelmi szempontból sem volt aggályos, ezért az országos rendőrkapitány javasolta átvezénylésének megszüntetését, amiről még szombaton este tájékoztatta Draskovics Tibort. A miniszter egyetértő válasza vasárnap érkezett meg.

Bencze József hozzátette: a vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre alkalmas lehet. Ezért a miskolci rendőrkapitányt Bencze József figyelmeztette, s felhívta figyelmét, hogy a jövőben tartsa be a nyilatkozattétel szabályait. Pásztor Albert ezt tudomásul vette - áll az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében.
Bencze József hangsúlyozta azt is: minden megszólaló számára fokozott követelmény az általánosításra lehetőséget adó, félreérthető nyilatkozatok elkerülése. A rendőrkapitány az átvezénylést a vizsgálat zavartalan lefolytatásával indokolta.

Pásztor Albert pénteki miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt". Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József azonnali vizsgálatot rendelt el, amelynek idejére átvezényelte a főrendőrt a megyei főkapitányságra.
A miskolci városvezetés mellett pártok, országgyűlési képviselők, civil- és romaszervezetek is kiálltak Pásztor Albert mellett, sőt többen a miniszter és az országos főkapitány lemondását is felvetették, míg a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke egyetértett a borsodi vezető áthelyezésével.

Draskovics Tibor miniszter szombaton egy televíziós műsorban azt mondta: a miskolci rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. A miniszter szerint nagyon sokan "rosszul élik" meg a rendőrkapitány áthelyezését mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is "vérzik a szíve" érte.

Vasárnapra demonstrációt szerveztek a főkapitány mellett Miskolcon, részvételi szándékát többek között jelezte Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere és a megye több más MSZP-s képviselője is.

A miskolci önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója is azt közölte korábban: teljes a bizalmuk a kapitányban.

Farkas Félix, a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szombaton úgy vélte, hogy "Draskovics miniszternek azonnal le kellene mondania posztjáról, hiszen súlyos feszültséget keltett a rendőrkapitány leváltásával, amiből a tisztességesen élő cigányság is megkapja a részét" .
A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete az országos rendőrfőkapitány lemondását nyílt levélben követelte, véleményük szerint Bencze József politikai megrendelésre függesztette fel beosztásából Pásztor Albertet. A Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke, Horváth Ferenc viszont úgy vélekedett: politikai indíttatású lehetett Pásztor Albert kijelentése, s a 2005-ben alakult szervezet egyetért a miskolci kapitány áthelyezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását