2024. május 3. - Tímea, Irma

Az SZDSZ üdvözli

A Szabad Demokraták Szövetsége üdvözli, hogy az Országgyűlés pártjai megállapodásra tudtak jutni a 2011-es Európai Uniós magyar soros elnökségre való felkészülés főbb kérdéseiben.
2008. február 21. csütörtök 21:00 - Hírextra
Miközben természetes, hogy az Országgyűlésben a pártok között viták folynak a Magyarország előtt álló kihívásokról, sokan okkal keserednek el a viták agresszív stílusától, és attól a képtől is, mintha mára már nem lenne semmi, ami az Országgyűlés pártjait összekötné.

Magyarország soros elnöki megbízatása óriási kihívást jelent az ország számára. Kivívhatjuk szövetségeseink és partnereink bizalmát és megbecsülését, ám el is játszhatjuk azokat. Magyarország érdekérvényesítő képességét hosszú időszakra határozza meg az, hogy képesek leszünk-e felkészülten, „európai” módon teljesíteni az elnökségből ránk háruló óriási feladatokat.

A 2011-es soros elnökség nem rutinfeladatokat ró Magyarországra. A magyar elnökség ideje alatt kerülnek először megvitatásra a 2014-2021 költségvetési periódus sarokszámai, Magyarországnak tehát óriási felelőssége lesz annak befolyásolásában, hogy az Európai Unió milyen célokra költse el azokat az euró-milliárdokat, amelyeket az európai adófizetők befizetnek. A magyar elnökség idejére esik az ún. Lisszaboni Stratégia megújítása is, Magyarországnak kiemelkedő felelőssége lesz tehát abban, is, hogy miként alakul a jövőben az Európai Unió versenyképessége, és miként alakul az Európai Unióban a foglalkoztatás. Nem utolsósorban, 2012-ben jár le a Kyotói Jegyzőkönyv érvényessége is, így Magyarországnak fokozott felelőssége lesz abban, hogy Európa és a világ miként tud válaszolni az éghajlatváltozás kihívásaira, milyen világot hagyunk örökül gyermekeinknek, unokáinknak.

Szeretnénk bízni abban, hogy a mai megállapodás nem pillanatnyi fellángolás eredménye, hanem a Magyar Országgyűlés pártjai készek arra, hogy valóban együttműködjenek egy olyan kihívás teljesítésében, mint amilyennel a magyar történelem során még nem szembesültünk. Fél évig Magyarország vezeti az Európai Uniót. A Szabad Demokraták Szövetsége kifejezi elkötelezettségét, hogy minden egyéb megfontolást félretéve a legnagyobb erőfeszítésre készen áll az Országgyűlés többi pártjával, üljenek a patkó bármely oldalán is, a 2011-es magyar soros elnökség sikere érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását