2024. május 18. - Erik, Alexandra

Felmentették a gyilkos hajléktalan

Önvédelemnek értékelte tettét, ezért felmentette a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a hajléktalant, aki másfél évvel ezelőtt megölte társát Dunaföldváron.
2009. január 27. kedd 12:58 - Hírextra
A táblabíróság Makai Lajos vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta és helybenhagyta az ügyben első fokon korábban eljárt Tolna Megyei Bíróság ítéletét, melyet azzal indokolt, hogy a hatvanöt éves férfi az életére törő támadással szemben védekezve oltotta ki a sértett életét, így cselekményét a jogos védelem körében valósította meg, az pedig nem büntethető.

A tényállás szerint a vádlott és az ötvenöt éves, szintén hajléktalan sértett 2007 elején egy elhagyatott dunaföldvári lakóépületben húzta meg magát. A sértett rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott alkoholt, olyankor gyakran agresszíven viselkedett, előfordult, hogy dulakodott társával, többször bántalmazta is őt.

A két férfi 2007. augusztus 15-én egy helyi bögrecsárdában italozott, szóváltás alakult ki közöttük, s miután mindketten visszatértek szállásukra, a sértett egy bottal támadt a vádlottra, követelve, hogy hagyja el a várost. Többször megütötte, mire a vádlottnak sikerült elvennie és elhajítania a botot. Arra készült, hogy elmegy, míg társa lecsillapodik, de ő ekkor késsel támadt rá és közölte, hogy megöli.

A két férfi dulakodni kezdett, eközben a vádlott meg tudta markolni a kés nyelét, s hogy mentse életét, hatszor megszúrta támadóját, akinek ez is kevés volt, hogy elálljon szándékától. A cselekménnyel csak akkor hagyott fel, amikor a vádlott kétszer a nyakán életveszélyesen is megsebesítette, ekkor kiment az épületből, a közeli bokrok közé esett és meghalt.

Miután a vádlott észlelte, hogy társa nem él, a rendőrségre ment és beismerő vallomást tett.
Hornokné Décsei Katalin, a Pécsi Ítélőtábla sajtótitkára az MTI érdeklődésére elmondta: mivel a férfi tette miatt több mint egy éven át előzetes letartóztatásban volt, de végül felmentést kapott, kártérítésre jogosult, melyet polgári eljárásban érvényesíthet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását