2024. május 5. - Györgyi

Obama nem hoz változást

Noam Chomsky nyelvészprofesszort, politikai elemzőt alighanem kevés újságolvasónak kell bemutatni. Olyan gondolkodóról van szó, akire odafigyel a világ, amikor valamit mond. Most is mondott, megcáfolva Barack Obama szlogenjét. „Változás!” R
2009. január 27. kedd 12:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Az Information Clearing House népszerű amerikai „underground” hírportál, melynek jelszava: „hírek, amelyeket nem talál meg a CNN-en, vagy a FoxNews-on”. Az újság interjút közölt Noam Chomskyval, aki az USA külpolitikájával kapcsolatban nyilatkozott Afganisztánról, Pakisztánról, s az izraeli-palesztin konfliktusról is.

Elmondta: a pakisztáni kormányhoz hasonlóan Karzai afgán elnök is jelezte az USA felé, hogy a bombázások csak erősítik, eltökéltebbé teszik a terrorizmust, veszélyeztetve az államuk épségét. Az elemző szerint azonban nem lesz komolyabb változás, hiába szeretne pontos tervet kapni az afgán politikai vezetés az idegen haderő kivonását illetően. Senki nem reagált. A Bush-doktrína érvényben marad – mondja az elemző, azaz az Egyesült Államok továbbra is indikálni fogja magának a jogot arra, hogy Pakisztánt szabadon bombázza.

Britek és az Arab Liga

A britek pontot tudtak tenni a terror végére – nyilatkozta az elemző. Ehhez annyit kellett tenniük, hogy legitimként elfogadták az észak-írek és az IRA által felhozott panaszokat, melyek megválaszolatlansága és asztal alá söprése jelentette a terrorizmus forrását. Ez a belátás azonban hiányzik az amerikai oldalon, s az izraeli oldalon egyaránt.

Ebből a szempontból érdekes volt az új amerikai elnök sajtókonferenciája, amelyben az Arab Liga által is támogatott szaúdi béketervről nyilatkozva elmondta: tartalmaz konstruktív elemeket, történetesen az arab államok és Izrael viszonyának normalizálását. Chomsky szerint Obama ezen interpretációja csúsztatás, az Arab Liga tervezetének lényege éppen az, hogy az együttéléshez szükséges konfliktust egy, a két állam között megszületett egyezségre kell építeni. Erről egy széleskörű nemzetközi konszenzus is megvan, amit egyedül az USA és Izrael blokkol, elszigetelve magukat a világtól.

Hamasz

Chomsky azzal kapcsolatban is kritizálta az izraeli kormányzatot, hogy nem hajlandóak tárgyalni a szabad választásokon megválasztott vezetőkkel, tudniillik a Hamasszal.

Chomsky azt sugallja, amire sokan gondolnak: Barack Obama nem új politikát, hanem (részben) új embereket vitt csak a Fehér Házba. Mindenesetre az új elnök gyakorlatilag még meg sem hozta első döntését, máris 12 százalékot esett a népszerűsége. A shownak vége, a felhajtás lecsengett, maradtak a szikár tények: az USA erkölcsi vereséget szenvedett Irakban, de Afganisztánban is, az Egyesült Államok által hagyományosan támogatott Izrael pedig továbbra sem tudja megválaszolni azt a kérdést, hogy a civil áldozatok száma miért jár ezernél Gázában, miközben máskor az izraeli hadsereg olyan ügyesen likvidált terroristavezéreket, célzott támadásokkal…

Ébredés után

A hétköznapok ugyanazok, mint voltak, a rózsaszín köd szertefoszlott. Obama megválasztásának hírére nem állt helyre az amerikai jelzálogpiac, s nem tört ki a béke a Közel-Keleten. A világ társadalma vagy ellenzi az izraeli agressziót, mert brutális mennyiségű ártatlan pusztul bele az izraeli lövedékekbe. Másik – jóval kisebb – része támogatja a gázai harcokat, mert véget kell vetni a Hamasz rakétatámadásainak, s nekik meggyőződésük, hogy erre nincs más lehetőség. Az azonban – higgyünk benne – mindkét táborban közös, hogy senki sem akar vérfürdőt. Pár lobbistát, vezetőt és megvezetettet leszámítva.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását