2024. május 16. - Mózes, Botond

Gyurcsány egyeztet

Újabb feladatokat kaptak a miniszterek, amelyekről hétfőn egyeztetnek tovább - közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter, miután véget ért több tárcavezető és Gyurcsány Ferenc egyeztetése szombat este a parlamentben.
2009. január 25. vasárnap 07:31 - Hírextra
A kormányfőnél tartott többórás megbeszélésen kora délutántól ott volt Veres János pénzügyminiszter és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter is, valamint később csatlakozott hozzájuk Szűcs Erika, a szociális tárca vezetője, Molnár Csaba közlekedési miniszter és Gyenesei István önkormányzati tárcavezető.

Kiss Péter közölte, azt vizsgálták, hogyan lehet a különböző területeken meglévő javaslatokat összeegyeztetni, s így átfogó, hatékony megoldásokat kialakítani. Mint mondta, egyidejűleg vizsgálják az adórendszeren belüli strukturális javaslatokat, a foglalkoztatási és a szociális ügyeket, mert ezek nem elkülöníthető rendszerek.

Szűcs Erika az egyeztetést követően azt mondta, semmi nem indokolja, hogy a szociális területen azonnali intézkedéseket hozzanak és beavatkozzanak az ellátórendszerbe.

Elmondta, a szociális ellátórendszer egészét tekintették át az elmúlt napokban, elsősorban azt vizsgálva, hogy mennyit költenek feleslegesen. Példaként említette a járulékot nem fizető "potyautasokat", illetve azokat, akik bár nem szorulnak rá, mégis kapnak valamilyen támogatást.
A szociális tárca vezetője közölte azt is, nem tett olyan javaslatot, hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot, de személy szerint ezt továbbra is elfogadhatónak és társadalmilag igazságosabbnak tartaná.

Gyenesei István arról beszélt, hogy rövid távú, azonnali intézkedésként az önkormányzati tárca átmenetileg felmentheti bizonyos kötelező feladatok elvégzése alól a helyhatóságokat, így több pénz maradhat a költségvetésükben. Hozzátette, ez azon feladatok esetében lehetséges, amelyek elmaradása nem okoz működési problémát.

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen az önkormányzati rendszer megújításának lehetőségeiről egyeztettek annak az anyagnak az alapján, amelyet a miniszterelnök korábbi kérésének megfelelően január elején már átadott a miniszterelnöknek.

Mint mondta, áttekintették, hogy az önkormányzatokról szóló törvénynek melyek azok az elemei, amelyek módosítását a parlament elé vinnék, függetlenül attól, hogy egyszerű vagy kétharmados döntés szükséges elfogadásukhoz. Példaként említette, hogy szerinte konszenzus lehet az önkormányzati hivatalok számának csökkentésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását