2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az LMP az AB-hez fordul

Alkotmánybírósághoz fordult a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése miatt Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője és Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője, akik a törvény megsemmisítését kérték.
2010. november 5. péntek 10:56 - HírExtra
A magánnyugdíjpénztári befizetések tizennégy hónapra történő felfüggesztése, a tagdíjak számottevő időtartamra szóló ellentételezés nélküli elvonását jelenti - írták. Az LMP-s képviselők szerint egyértelmű, hogy az állam az érintett időszakra vonatkozó járulékokat ellentételezés nélkül sajátította ki, mivel a törvény nem rendelkezett arról, hogyan kompenzálják azok veszteségét, akik fenn kívánják tartani magánnyugdíjpénztári tagságukat.

Indoklásukban kitérnek arra is, hogy mivel a nevezett törvény kihirdetése után azonnal hatályba lépett, hiányzik a szükséges felkészülési idő is. A megállapított rendelkezések pedig kivétel nélkül a november 1-jével kezdődő időszakban esedékes járulékmértékek megváltoztatásáról szólnak - tették hozzá.

"A törvény tehát már megkezdődött jogosultsági időszakra nézve, visszaható hatállyal hozza kedvezőtlenebb helyzetbe magánnyugdíjpénztári tagokat" - szögezték le a közleményben.
Schmitt Pál köztársasági elnök kedden aláírta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, valamint a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvényt. A magánnyugdíjpénztárakat képviselő Stabilitás Pénztárszövetség szerdán az utóbbi jogszabály visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól, mivel véleménye szerint az sérti a jogállamiságot és a tulajdonhoz fűződő jogokat.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el a kormány azon javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. A magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék, a magán-nyugdíjpénztári tagdíj pedig 0 százalék lesz a következő 14 hónapban (a nyugdíjjárulék most 1,5 százalék, a magánpénztári tagdíj pedig 8 százalék).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását