2024. május 2. - Zsigmond

Szemle a tévében

Díjazott magyar filmekkel, élő közvetítésekkel és interjúkkal várja nézőit a filmszemle idején az Magyar Televízió. A köztévével koprodukcióban készült alkotások több kategóriában is versenyeznek a szemlén.
2009. január 24. szombat 13:21 - Hírextra
Az MTV közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a televízió mindkét csatornája a korábbi szemlék legnépszerűbb, díjazott alkotásait vetíti a 40. Magyar Filmszemle napjaiban, január 27. és február 3. között.

A vetítéssorozat Kocsis Ágnes 2006-ban elsőfilmes rendezői díjat érdemelt Friss levegő című játékfilmjével indul 27-én, majd másnap Forgács Péternek a spanyol polgárháborút feldolgozó alkotásával, a 2006-ban a kategóriájában fődíjat nyert A fekete kutya című dokumentumfilmjével folytatódik.

A szemle hivatalos megnyitójának napján, január 29-én csütörtökön két dokumentumfilmet is vetít a köztévé: az m1-en Böszörményi Zsuzsa Hosszú utazását, a csoport tavalyi díjazottját, az m2-n pedig Gellér-Varga Zsuzsanna Szomszédok voltak című filmjét láthatják a nézők.

A következő napok kínálatában népszerű játékfilmek szerepelnek: az m1 pénteken vetíti az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmet, a 2007-ben rendezői díjjal elismert Szász János alkotását, szombaton pedig a forgatókönyvéért elismert, 2006-os Csak szex és más semmit Goda Krisztától. A vetítéssorozat utolsó napján, február 3-án láthatják az érdeklődők a Kapa-Pepe sorozat záró darabját, Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című opusát és Enyedi Ildikó 1999-es, rendezői díjas Simon Mágusát.

A legnagyobb hazai filmes seregszemle eseményeit hétköznapokon (csütörtökön, pénteken és hétfőn) Az Este után élőben is közvetíti a köztelevízió. Szombaton este a Csak szex és más semmi vetítése után, vasárnap pedig a már megszokott időpontban, 17 órától élőben jelentkeznek a Kultúrház műsorvezetői, Winkler Nóra, Galambos Péter és Rózsa Péter a Filmszemléről az m1-en.
A mustra idején neves filmeseket lát vendégül a Záróra stábja is: Veiszer Alinda mások mellett Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrrel, Mészáros Márta Balázs Béla-díjas rendezővel, illetve a 40. Magyar Filmszemle életműdíjas alkotójával, Szőnyi G. Sándor Balázs Béla-díjas televíziós rendezővel beszélget ezekben a napokban.

Koprodukciós partnerként az idén is számos versenyfilm létrejöttéhez járult hozzá az MTV. A játékfilmes mezőnyből az 1, a Mázli, a Tréfa, A hetedik kör és az Utolsó idők, a tévéfilmek közül a Tűzvonalban, a Koccanás, az Irodalom és a Beszélő fejek, a dokumentumfilmek köréből pedig az "…öreganyám, nagyvilág, jól megjegyezd a nevemet!" című, Szabó Magdáról készült emlékfilm szerepel a kínálatban.

A televíziós filmek kategóriájában versenyez az MTV vezető rendezője, Balogh Zsolt alkotása is: a Kelj fel és járj... a Magyar Televízió kortárs irodalmi művek adaptációit bemutató, Könyveskép című sorozatában szerepelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását