2024. május 4. - Mónika, Flórián

DNS-vizsgálat a csillagászatban

Olasz és brit kutatók DNS-vizsgálat céljából exhumáltatni szeretnék Galileo Galilei (1564-1642) csillagász földi maradványait, hogy kiderítsék, miként befolyásolták súlyos szembántalmai az asztronómus némely felfedezését.
2009. január 22. csütörtök 18:27 - Hírextra
"Amennyiben pontosan ismernénk, hogy milyen szembetegségben szenvedett, számítógép segítségével modellezhetnénk, amit távcsövén keresztül lát(hat)ott" - hangsúlyozta Paolo Galuzzi, a firenzei Történeti és Tudományos Múzeum igazgatója.

Galileo Galilei élete második felében időszakos látászavarokban szenvedett, két évvel a halála előtt pedig teljesen megvakult. "Voltak időszakok, amikor kitűnően látott, s olyan periódusok is, amikor rosszabbul" - nyilatkozta Peter Watson, az Academia Ophthalmologica Internationalis elnöke, a Cambridge-i Addenbrooke Egyetemi Kórház konzulense.

Peter Watson, aki Galileo Galilei kézírását, leveleit és portréit tanulmányozta, úgy véli, hogy a csillagász egyoldali rövidlátásban, valamint uveitis-ben (uvea a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya együttese), vagyis a szemgolyó középső rétegének gyulladásában szenvedett. Utóbbi szövődményeként úgynevezett zártzugú glaukóma (zöldhályog) lépett fel.

Watson szerint Galileo Galilei aligha szerezhette a szembajt a Nappal kapcsolatos megfigyelései során. Meggyőződése szerint a gondok okozója valamilyen szisztémás megbetegedés lehetett, amelynek rohamai a csillagászt ifjúkorában ledöntötték a lábáról, átmenetileg megsüketítették, vérzéseket okoztak és oly súlyos ízületi gyulladást, amely több hétre az ágyhoz szegezte Galileit.
Galilei egyik "tévedését" Paolo Galuzzi szerint épp a csillagász rossz látása okozta. Az asztronómus ugyanis úgy vélte, hogy a Szaturnusz nem tökéletesen gömbölyű, egyik oldalán egy szabálytalan "kiboltosulás" figyelhető meg.

Hússzoros nagyítású távcsövével és rossz látásának "köszönhetően" vélhette a Szaturnusz gyűrűit felfedező Galilei, hogy a bolygó körül két hold kering.

"Hibák sorozatáról lehet szó. Galilei holdakat várt és látászavara +megerősítette+ ebbéli tévedését" - vélekedett Galuzzi, aki szerint a DNS-vizsgálat esetleg segíthet megállapítani, hogy milyen szembántalom tréfálta meg a csillagászt.

"Amennyiben megállapítanánk a kórképet, megalkothatnánk egy olyan matematikai modellt, amelynek segítségével szimulálhatnánk a betegség hatásait, amennyiben pedig ugyanolyan távcsövet használnánk, közelebb kerülhetnénk ahhoz, amit Galilei valójában látott" - magyarázta Galuzzi.

Mint mondta, csupán Galilei vázlatai maradtak fenn, így rendkívüli jelentőséggel bírna, ha "újraalkothatnák" azt, amit látott az asztronómus.

Galileit halála után száz évvel Firenzében, a Santa Croce-székesegyházban helyezték örök nyugalomra. Addig földi maradványait a harangtoronyban rejtegették, mivel az egyház megtagadta tőle a végtisztességet. A csillagász csontjai mellett tanítványa, Vincenzo Vivani, valamint egy ismeretlen nő földi maradványai voltak.

Paolo Galuzzi és mások meggyőződése szerint a női csontváz Galilei három törvénytelen lánya közül a legkedvesebbiké, Maria Celeste nővéré lehetett, aki 33 éves korában hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását