2024. április 28. - Valéria

Megvan az AIDS-gyógyszer?

Egy természetesen előforduló molekula megakadályozza, hogy létfontosságú immunrendszeri sejtek "öngyilkosságot" kövessenek el az AIDS-vírus támadása során, és vélhetően azt is elősegíti, hogy a szervezet védekező mechanizmusa működésben maradjon.
2007. február 6. kedd 21:16 - Hírextra
Az úttörő munkát az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) munkatársai végzik, és a felfedezésről az amerikai tudományos akadémia hétfői kiadványában jelent meg beszámoló. A kutatók az Interlukin 7 (IL-7) elnevezésű molekulát vizsgálták, amely meggátolja T-sejtek, e fehérvérsejtek halálát. Az IL-7 nélkül nem működhet megfelelően az immunrendszer. Amikor a HIV megtámadja a szervezetet, elrejtőzik bizonyos T-sejtekben, és ezek a vírus terjedésével "öngyilkosságot" követnek el, a szervezet védekezőképessége ezért károsodik.

A szakemberek 24 HIV-fertőzött vérmintájába IL-7-et adagoltak, aztán figyelték, hogy mi történik a T-sejtekkel: kevesebb pusztult el, mintha a vérminták nem kaptak volna IL-7-et. A hatás egyénenként változott aszerint, hogy a betegség milyen stádiumban volt. Maguk a páciensek természetesen nem kaptak IL-7-et, mivel a kutatás még nincs abban a fázisban, hogy emberkísérletek is végezhetők volnának. A következő lépés az lesz, hogy HIV-fertőzött majmokon próbálják ki a módszert.
űű

Az AIDS - a betegség felfedezése, azaz 1981 óta - több mint 25 millió ember halálát okozta. Jelenleg mintegy 40 millióan szenvednek AIDS-ben a világon, a legtöbben Közép-Afrikában. Eddig csupán az úgynevezett antiretrovirális terápiát sikerült kifejleszteni, amely csak késleltetni képes a betegség lefolyását, de nem állítja helyre a szétroncsolt immunrendszert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását