2024. április 18. - Andrea, Ilma

Egy rovar, amely 18000 kilómétert utazik

Az indiai szitakötők minden más rovart messze maguk mögé utasítanak, ha repülési teljesítményről van szó. Akár tizennyolcezer kilométert is képesek megtenni Dél-Indiától a Maldív- és a Seychelle-szigeteken át Kelet-Afrikáig, és vissza.
2009. július 19. vasárnap 10:36 - HírExtra
Ezzel a rovarok hosszútávrepülő bajnokai - véli Charles Anderson biológus, aki tengerbiológiával foglalkozik a Maldív-szigeteken. A szigetcsoportra minden évben milliónyi szitakötő érkezik.

A szigetcsoport nyilván számos lakója ismerte már e jelenséget, a szakma azonban eddig nem értesült róla. Amikor húsz éve először tűnt fel Andersonnak az évente megismétlődő szitakötő-invázió, semmit sem talált róla a szakirodalomban, ezért elkezdett saját maga kutatgatni. Lassacskán rájött, hogy a hosszútávú repülés rovarvilágbajnokaira bukkant.

A szitakötők minden év októberében érkeznek Indiából a Maldív-szigetek középső és déli atolljaira. Ezek 500-1000 kilométernyire fekszenek a legközelebbi szárazföldtől. A rovarok csupán néhány napig időznek, majd folytatják útjukat a következő cél, a Madagaszkártól északkeletre fekvő Seychelle-szigetek felé. Ide decemberben érnek, azonban itt sem maradnak sokáig, hanem továbbrepülnek Afrika felé. Az Indiai-óceánon átvezető útjuk során a rovarok mintegy ezer méter magasságban repülnek, hátszélként használva az ottani légáramlatokat.

Tanzániába és Mozambikba januárban érkeznek, márciusban egyesek akár Ugandában is felbukkanhatnak - írta a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Ezután felszedelőzködnek, és megkezdik a visszautat. A vándorlásban különböző fajok vesznek részt, leggyakoribb köztük azonban a Pantala flavescens nevű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását