2024. június 17. - Laura, Alida

Benedek Elek mesevilága

Benedek Elek mesevilága az idén számos rendezvény keretében elevenedik meg a székelyföldi Kovászna megyében, melynek önkormányzata a híres meseíró emlékének szentelte ezt az évet, külön honlapot is alkotva az emlékév bemutatására.
2009. január 22. csütörtök 22:15 - Hírextra
Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke az MTI-nek elmondta: hármas kerek évfordulóról van szó, az idén van Benedek Elek születésének 150., halálának 80., valamint az író Kisbaconban működő emlékháza felavatásának 40. évfordulója.

Csütörtökön, a Magyar Kultúra Napján Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón Antal Árpád, a város polgármestere, Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, valamint Varga Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója jelenlétében Imre István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója bemutatta a www.benedekelek.ro honlapot.

Gyerekbarát honlap ez, amely eseménynaptárt tartalmaz, az igazi gyerekeknek és a felnőttekben rejtőző gyerekeknek egyaránt szól, egyaránt tartalmaz komoly szakmai anyagokat és játékos elemeket" - mondta az igazgató. A honlap tervezői virtuális, élményszerű időutazásra is csábítják a látogatókat, bevezetve őket Benedek Elek életművének máig megragadó világába. "Mese és valóság határterületeire kalauzolja el látogatóját ez a honlap, hogy közelebb hozhassa a közönséghez a népszerű +Elek apót+, de a politikus, irodalomszervező vagy akár a levél- és memoáríró Benedek Eleket is" - olvasható a weboldalon.

Az emlékévnek gazdag az eseménytára. A gyermekeket mesebemutató várja bábokkal, városi mesemondó vetélkedőt rendeznek cserkészeknek, kiállított rajzok ábrázolnak mesejeleneteket és mesehősöket, irodalmi összeállítás készül Benedek Elek műveiből, irodalmi vetélkedő lesz az író életéről és munkásságáról. A Tizennegyedik Kárpát-medencei Mesemondó Verseny és Találkozó színhelye is lesz a székelyföldi város. A rendezvénysorozat csúcspontja az emlékünnepség lesz Benedek Elek születésének 150. évfordulója alkalmából, ünnepélyes emléktábla-avatásra kerül sor, díszbeszédek hangzanak el, könyvbemutatók, koncertek várják a közönséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását