2024. április 26. - Ervin

Aukciós kiállítás

Nyolcszáznegyvenhét tételt visz kalapács alá háromnapos művészeti aukcióján, november 6-án, 7-én és 8-án a BÁV. E gazdag, sokoldalú anyag kiállítása november 4-ig látható a Bécsi utcai aukciósházban.
2007. október 28. vasárnap 18:36 - Hírextra
A sorozat első napján 313 ékszer, óra és ezüsttárgy közül választhatnak a vásárlók. Köztük olyan különlegességeket, mint az 1800-as évek elejéről való, antikarany ékszergarnitúra. Az eredeti, szívformájú dobozában kínált zománcdíszítéses filigrán munka ametiszttel és briliánsokkal van ékesítve, nem csoda, hogy 1, 1 millió forintról indítják. A biedermeiert egy plasztikusan formált, az "óvó kéz" motívumot használó melltű képviseli. A 20. század első évtizedeiből származó pompás art deco ékszerek között nagyméretű melltűk, dekoratívan formázott karkötők, gyűrűk sorakoznak, színes drágakövekkel, briliánsokkal díszítve, többnyire 100 ezer forint alatti kikiáltási áron.

A két legdrágábban induló ékszer az 1930-ból és 40-ből való nagy briliánsokkal ékes fülbevaló pár. Az egyiket 6,5, a másikat 2 millió forintra taksálták. Millió közeli, 7-900 ezer forintos kikiáltási áron indítanak több női szolitergyűrűt, koliét, néhány százezer forintért nyakékeket, gyűrűket, fülbevalókat. De lehet licitálni néhány tízezer forintos dekoratív ékszerekre is. Kalapács alá kerül Patek Philipppe zsebóra vagy egy duplafedeles férfizsebóra 285, illetve 350 ezer forintért.

Festmények, grafikák, valamint kevés bútor és szőnyeg a második aukciós nap választéka. A hangsúly a festményeken van. 17-18. századi magyar, német, osztrák kismesterek romantikus tájképei, portréi indítják a sort. Egy 18. századi nyugat-európai festőnek tulajdonított Mária a kis Jézussal, és az ismeretlen festő Jacopo Bassano után készült bibliai jelenete egyaránt 1,5 milliós kikiáltási árat kapott. Az 1880-as évekből Markó András életképe, Keleti Gusztáv tájképe 4,8, illetve 2,4 millió forintról indul Mérete és kvalitása is indokolta, hogy egy Karl Kaufmann főmű, egy velencei látkép felkerüljön a katalógus címlapjára. A gondosan kimunkált, ragyogó színekkel festett vedutát 1,4 millió forintos kikiáltási áron kínálják.

Csak néhány napja derült ki, hogy az 1876-os Erdei táj fürdőzőkkel című kép festője Narcisse Virgile Diaz de La Pena, a barbizoni festőiskola jeles művésze. A magyar művészettörténetben Paál László, Munkácsy Mihály és Mednyánszky László révén is szerepet játszó festőiskola kiemelkedő alkotása ez a csillámló színekkel megfestett alkotás, amelyre 1,5 millió forinttól lehet licitálni.

Tornai Gyula a magyar orientalizmus egyik ismert, elismert művésze, akinek Keleti bazár című, Tangerben készült festménye 2,8 millió forintos áron szerepel az aukción. Két másik keleti témájú képéért 350, illetve 70 ezer forintot kér az aukciósház.

Igazi ritkaság az alföldi síkságot látványos elemek nélkül, világos színekben ábrázoló Mednyánszky László kép, amelyet joggal áraztak 3,8 millió forintra. Míg két kisebb Mednyánszky vászon 800-800 ezer forintért várja vevőjét.

Benczúr Gyula az 1880-as évek végén, barátja, Arnold Böcklin hatására fordult a klasszikus mitológiai témák, a képzeletbeli kompozíciók felé. Ekkor festette amorettes képeinek sorozatát. Az egykori Wertheimer Adolf gyűjteményből ismert, A kilőtt nyíl című kisméretű festmény 6,5 millió forintról indul.

Egy Heman Lipót főmű, az 1912-es Aranykor (1 millió forint), Csók István nagy méretben megfestett Thámárja (3 millió forint) egy finom pasztell női arckép Rippl-Rónai Józseftől (2 millió forint), Czóbel Béla vegyes technikájú tájképe (1,2 milló forint) az aukció kiemelkedő tételei. Csakúgy, mint Gábor Jenő monumentálisra növelt, szoborszerű alakokat felsorakoztató Délidőben és Dózsa a tüzes trónon című alkotásai (2,8 millió, illetve 280 ezer forint).

Műtárgyakat a harmadik napon árvereznek majd. Köztük 19. századvégi, historizáló, rokokó, és 20. század eleji szecessziós ezüsttárgyakat. Több fali és asztaliórát, köztük a prágai Leopold Schmidt klasszicista asztalióráját 450 ezer forintról indítva.

Bizonyára felkelti a gyűjtők érdeklődését egy kisebb, 40 darabos Zsolnay kollekció, többnyire szecessziós tálakkal, díszedényekkel, vázákkal (100-600 ezer forint között). Sikorszky Tádé vázája a műfaj kiemelkedő darabja, 550 ezer forintnál kezd. Apáti Abt Sándor forma és dekorterve alapján készült grés váza 650 ezer, míg a táncoló lányokkal díszített virágtartó 3,2 millió forinttól licitálható.
Antik ezüsttárgyak, augsburgi, bécsi, párizsi, moszkvai, szentpétervári ötvösremekek zárják a műtárgy aukciót.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását