2024. május 5. - Györgyi

Nem lesz további létszámleépítés

Nem lesz további létszámcsökkentés a Magyar Rádió (MR) zenei együtteseinél a közszolgálati médium elnökének ígérete szerint - közölte Karsai Péter (MDF) és Gulyás Dénes (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Szená-Torok kórus két tagja, miután pénteken megbe
2008. június 20. péntek 14:33 - Hírextra
eszámolójuk szerint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó létszáma 96 muzsikus, a 48-as énekkari létszám is megmarad, és a gyermekkórus is folytathatja a munkáját.

Béki Gabriellával (SZDSZ) és Iványi Tamással, a Szená-Torok kórus karnagyával, volt képviselővel levelet intéztek a rádió vezetőihez a zenei együttesek érdekében. A levélben foglaltak megvitatására hívták meg Such György elnököt, Jánosi Györgyöt (MSZP), a parlament kulturális bizottságának elnökét és Rangos Katalint, az MR közalapítvány kuratóriumának elnökét.

A képviselők levelében egyebek között az állt, hogy garantálja az intézmény vezetője az együttesek létszámát, rögzítse az MR a Bartók adó számára készítendő műsorok mennyiségét, tehát a foglalkoztatottságot. Azt az összeget, amelyet a zenei együttesek számára az országgyűlés megszavazott, különítsék el, hogy a gazdálkodás átlátható legyen. Az együttesek irányítására hozzanak létre egy művészeti kuratóriumot a fenntartó és a zenei szakmai szervezetek delegátusaiból.

Karsai Péter elmondta: ezek a fő pontok, amelyek megoldásával elmúlna a bizonytalanság az együttesek léte ügyében. A próbalehetőségek és a munkakörülmények kérdésében is garanciát kértek. Továbbra is vita van a kuratórium dolgában, de be kell látniuk - mondta Karsai Péter - hogy pillanatnyilag jogszabályi akadályok állnak a testület megszervezése előtt.

A képviselő saját felelősségüket is hangsúlyozta, mert a készülő médiatörvény már lehetőséget ad a zenei együttesek "kiszervezésére", önálló működésére, így a költségkeret külön kezelésére is. Gulyás Dénes is megerősítette, hogy ez a változat látszik a legjobbnak, ez harmonizálna az európai gyakorlattal. De hangsúlyozta: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy egy ilyen művészi érteket felhalmozott együttes leépüljön.
Tény, hogy a jelenlegi finanszírozás, a 900 millió forintos költségvetési támogatás kevés, a képviselő-operaénekes becslése szerint másfél milliárdos keretet kellene megállapítani. Az együttesek feladatait, az új magyar és a kortárs nemzetközi alkotások bemutatását, rendszeres koncertezést is pontosan meg kellene határozni.

A Szená-Torok együttes 1996-ban alakult, tagjai az Országgyűlés volt és ma is aktív, énekelni tudó képviselői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását