2024. április 27. - Zita

Egyiptom műtárgyakat kér vissza

Egyiptom hivatalosan is benyújtotta annak a 212 műalkotásnak a listáját, amelyek visszaszolgáltatását kéri Svédországtól - jelentette be közleményben Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.
2009. január 20. kedd 16:30 - Hírextra
A műtárgyakat az 1920-as években vitték ki Egyiptomból.

Mint Egyiptom "legfőbb régésze" rámutat, a Legfelsőbb Régészeti Tanács jogi képviselője már kapcsolatba lépett az Östergötlendi megyei múzeummal. A műtárgyakat Záhi Havvász közleménye szerint illegálisan vitte ki Otto Smith svéd műgyűjtő, aki Szakkara és Luxor környékén végzett ásatásokat az 1920-as évek közepén, amikor Nyugaton igen nagy volt a kereslet az óegyiptomi kultúra tárgyi emlékei iránt.

Otto Smith hazatértekor magával vitte a műtárgyakat, 1959-ben bekövetkezett halála után pedig családja az Östergötlendi megyei múzeumban gondjaira bízta őket.

Záhi Havvász szerint a múzeum az éttermében állította ki e műtárgyak némelyikét, amelyek károsodtak a nem megfelelő körülmények miatt. A Smith család szerződésszegéssel vádolja a múzeumot, s szintén azt szeretné, ha a tárgyak visszatérnének Egyiptomba.

Maria Jansen múzeumigazgató megerősítette, hogy Egyiptom vissza szeretné szerezni a kétszáznál több műtárgyat. Mint mondta, a stockholmi egyiptomi nagykövetség már kapcsolatba lépett a múzeummal, ám nem kívánta kommentálni az ügyet, míg nem érkezik meg a hivatalos megkeresés.

Hozzátette, e műtárgyak ugyan aligha hasonlíthatók a British Múzeumban és a világ más nagy intézményeiben őrzött óegyiptomi régészeti emlékekkel, Otto Smith hagyatéka az Östergötlendi megyei múzeum legfontosabb gyűjteményének egyike.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását