2024. május 10. - Ármin, Pálma

A kormány döcögő válságkezelése

A következő egy hónapban saját hatáskörben intézkedhet a kormány a 150-200 milliárd forintos kiadáscsökkentés tételeinek többségéről; a foglalkoztatási, az adó- és az önkormányzati rendszer megújításához a Reformszövetségtől vár segítséget - tudta meg az
2009. január 20. kedd 12:00 - Hírextra
A gazdaság a tervezettnél jelentősebb visszaesése, valamint az infláció felültervezése miatt csökkenteni kell az idei költségvetés kiadásait; a kormányzat számításai szerint további 150-200 milliárd forintot kellene megspórolni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter nem mondott konkrét számot a kiadáscsökkentés mértékére sem a kormány, sem a frakció tagjaival tartott konzultáción. A hétfőn nyilvánosságra hozott európai uniós jelentés nem a magyar kormány által az elmúlt napokban kommunikált 2-3 százalékos gazdasági visszaeséssel kalkulál, hanem 1,6 százalékos GDP-csökkenéssel.

Szocialista képviselők szerint a magyar kabinet ennek ellenére a pesszimistább forgatókönyvvel számol.Az MTI kormányzati politikusoktól úgy tudja, nincs döntés arról, hogy a büdzsében tervezett, 2,6 százalékos hiánycélt tartják-e. Több tényezőtől teszik függővé, hogy 2,8-2,9 százalékra emelik-e a deficitet.

A kormány most úgy készül, hogy a várható intézkedések jelentős része nem igényel törvénymódosítást, de a szociális rendszerrel kapcsolatos esetleges módosításokhoz jogszabályokat is kell módosítani.

Megoszlanak a vélemények arról, mekkora összeget lehet a minisztériumokra terhelni, hiszen már 47 milliárd forintot zároltak a 2009-es költségvetés minisztériumi fejezeteiből a közszféra bérmegállapodásának fedezetéül.

Az adórendszerrel kapcsolatos szabályok fokozatosan léphetnek hatályba az év közepétől, szeptembertől vagy jövő év elejétől.Csak átcsoportosításra lát lehetőséget a kormány az adórendszeren belül, amelynek egyik oldalán az adókedvezmények szűkítése vagy megszüntetése állhat, továbbá a gazdaság kifehérítéséből származó bevétel, az általános forgalmi adó emelése és a vagyoni típusú adók bevezetése, de ez utóbbi csak hosszú távú cél lehet, mivel nincs vagyonregiszter.

E tételeknek kellene a fedezetet biztosítaniuk a személyi jövedelemadó sávhatárainak módosításához, a különadó eltörléséhez, illetve a munkára rakodó járulékok csökkentéséhez.
Kormányzati tervek szerint tárgyalásokat kezdeményeznek külön-külön a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésre meghívott közjogi méltóságokkal, a társadalmi és a gazdasági élet vezetőivel.
A kabinet arra számít, hogy - a tavalyi parlamenti szavazásokhoz hasonlóan - egy-egy ügyhöz tud támogatást szerezni az SZDSZ-től és az MDF-től.

A Fidesz-t azzal akarják szembesíteni, hogy muszáj lesz hozzájárulnia a nagyobb, reformértékű átalakításokhoz, például az önkormányzati rendszer reformjához, a párt- és a kampányfinanszírozás megújításához, mert ezek hiányában 2010-ben újra napirendre kerül Magyarország finanszírozhatósága.

A kormány a Reformszövetség javaslatait is várja a nagyobb átalakításokhoz. A szervezet megalakulásakor azt ígérte, hogy 2009 január végére, február elejére készíti el javaslatait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását