2024. május 18. - Erik, Alexandra

Katona Béla felzárkóztatná a Nyugat-Balkánt?

A nyugat-balkáni országok euroatlanti csatlakozását szorgalmazta a térség stabilitása érdekében Katona Béla, az Országgyűlés elnöke pénteken, Budapesten.
2009. szeptember 18. péntek 12:56 - HírExtra
A Nyugat-Balkán országok parlamenti elnökeinek negyedik konferenciáján a magyar házelnök közölte: Magyarország és az euroatlanti közösség érdeke a nyugat-balkáni térség hosszú távú stabilitása, ez pedig csak akkor érhető el, ha ezek az országok minél hamarabb a NATO és az Európai Unió tagjai lesznek.

Hangsúlyozta, hogy a térség stabilitása elengedhetetlen Európa egészének stabilitásához.

A hétfőn megválasztott elnök szerint a 2011-es magyar uniós elnökség egyik legfontosabb prioritása lesz ezen országok csatlakozásának segítése.
Katona Béla elmondta, az a tapasztalat, hogy az EU további bővítése előtt részben a gazdasági válság miatt is növekvő akadályok jelentek meg.

Meggyőződésünk, hogy a hátráltató körülmények ellenére a bővítési folyamat nem állhat le - jelentette ki az Országgyűlés elnöke.

Hozzátette: a csatlakozásnál az egyetlen mérce csak az lehet, hogy a belépésre váró országok teljesítik-e a feltételeket.

Katona Béla gratulált Albániának és Horvátországnak a NATO tagságához. Úgy vélte, az, hogy Magyarország elsőként és egyhangúlag ratifikálta a csatlakozási jegyzőkönyvet, egyértelmű jele a nyugat-balkáni térség iránti elkötelezettségének.

A konferencia legfontosabb céljának nevezte, hogy a magyar Országgyűlés által összegyűjtött tapasztalatokkal segítsék: a nyugat-balkáni országok minél hamarabb a demokratizálódás és az európai integráció útjára lépjenek.

A megnyitó után zárt körben folytatódó konferencián részt vesz Jozefina Topalli, az Albán Parlament elnöke, Milorad ®ivković, Bosznia-Hercegovina Képviselőházának elnöke, Trajko Veljanoski, a Macedón Parlament elnöke, Ranko Krivokapic, a Montenegrói Parlament elnöke, Gordana Čomić, a Szerb Köztársaság Parlamenti alelnöke, Egeresi Sándor, a Vajdaság Autonóm tartomány Képviselőházának elnöke és Luka Bebić, a Horvát Parlament elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását