2024. május 3. - Tímea, Irma

Segít a Fidesz! Segít a Fidesz?

A 2009-es évből eddig eltelt két hét felemás volt a Fidesz számára. Az ellenzéki párt ezekben a napokban nem tudott igazán „támadásba lendülni”. Próbálkozásaival nem tudott fogást találni a kormányon, amely eddig kétségtelenül jól kezeli a nem
2009. január 13. kedd 07:09 - Kesjár Norbert
Az év eddigi legnagyobb médiafigyelemre számot tartó eseménye a gázkrízis. A magyar kormány intézkedései a közvélemény számára higgadtságot és szakszerűséget közvetítenek. A három évvel ezelőtti hasonló orosz-ukrán konfliktus tapasztalataiból kiindulva ugyanis megépítette azokat a gáztározókat, amelyek most hitelt adnak az energiaügyi miniszter szavainak. A kormány így tudja biztosítani a lakosság és a közintézmények zavartalan gázellátását.

Segít a Fidesz?

Mindezek ismeretében a Fidesz egyes politikusainak múlt heti „iskolabezárásos” felhívása nem tűnt túl indokolt, megfontolt és legfőképpen célszerű lépésnek. Egyrészt a vonatkozó törvény nem teszi lehetővé azt, hogy ekképp tanítási szünetet rendeljenek el, másrészt a megtakarítás sem következett volna be, hiszen az épületeket ugyanúgy fűteni kellett volna, mint tanítási napokon - ráadásul az otthon maradt gyerek számára a  lakást szintén fűteni kellene. A Miniszterelnöki Hivatal és a szakminisztérium erre vonatkozó nyilatkozatát a Fidesz az általuk nyújtott „segítő kéz” elütéseként értékelte. A megkérdezett politológusok ezzel kapcsolatban azt emelték ki, hogy a Fidesz ezzel az akciójával akarta megmutatni azt is, hogy képes egy egész országot összehangolt cselekvésre indító lépésre.

Segít a Fidesz

Fagyhalál
Kilencvenöt ember fagyott halálra szombatig Magyarországon tavaly ősz óta. Ebből 31 ember az otthonában halt meg és a 31-ből hatan garázsban, vagy valamilyen melléképületben lehelték ki lelküket. 11 személy a házához tartozó udvaron hűlt ki annyira, hogy már nem tudtak rajta segíteni. A meteorológusok szerint a napokban nem várható jelentősebb enyhülés, így elképzelhető, hogy a hideg idő további áldozatokat követel.
Forrás: FH
A múlt hétvégén – még mindig a gázkrízissel összefüggésben – pedig a kormány tarthatatlan szociális és családtámogatási rendszerére világított rá a Fidesz azzal, hogy a kormány (amely tehát zavartalanul biztosítja a gázellátást és a távhőt is) egyelőre nem tud mit tenni azokkal az emberekkel, akik a saját lakásukban fagynak halálra, azért, mert nincs pénzük a fűtőanyagra vagy mert fizetés hiányában elzárták náluk a gázt. Kétségtelenül létező problémára irányították a figyelmet, s ezzel gyors cselekvésre kényszerítik ez irányba a kormányt. A miniszterelnök már a felvetés napján utasította az illetékes minisztert és megígérte, hogy megvizsgálják a megoldási lehetőségeket és senkit sem hagynak magára.

Eredmény

A Fidesz gyakran él azzal a lehetőséggel, hogy a különféle voksolásoknak a tényleges jelentőségüknél nagyobb jelentőséget tulajdonít. A vasárnapi időközi országgyűlési képviselőválasztást is (már a voksolást megelőzően) a kormány politikájáról szóló népszavazásként értékelték. De a – még a párt számára egyébként sikeres – ferencvárosi választást nem lehet egyértelműen győzelemként kommunikálni. A résztvevők igen kevesen jelentek meg, a szavazó választópolgárok száma nem érte el a 26%-ot sem. S ez újfent megmutatta, hogy nem képes a kellő mértékben mozgósítani a szavazóbázisát a Fidesz, s bár ez a kormánypártról is elmondható, s tény: a választás a Fidesz számára bírt nagyobb jelentőséggel. A voksolás ugyanis azt is megmutatta, hogy az MSZP-ből kiábrándult szavazók továbbra sem a Fideszt támogatják, hanem inkább a távolmaradásukkal fejezik ki véleményüket.

Valószínűleg a következő hetekben a Fidesz több lehetőséget fog találni arra, hogy kihasználja a (továbbra is létező) pénzügyi-gazdasági válság okozta következményeket, amivel megkérdőjelezi majd a kormány hozzáértését. Erre várhatóan jó alkalmat fog szolgáltatni majd a januári makrogazdasági adatok ismertetése, amikor kiderül, hogy a gázválság (és ennek nyomán egyes nagyvállalatok korlátozott kapacitással való működés) mennyire terhelte meg a magyar gazdaságot. Annyi mindenesetre már most kijelenthető: a prognózisok ismeretében a kormányra további nehéz napok várnak az év további tizenegy hónapjában is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását