2024. április 24. - György
A devecseri önkormányzat rendeletben szabályozza a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ingóságaiban keletkezett vagyoni kár megtérítését.
2011. március 9. szerda 11:46 - HírExtra
Az állam a katasztrófaelhárítási célelőirányzat terhére készpénzben fizeti ki a lakosság gépjárművekben és konyhakertekben keletkezett kárát. A tavaly októberi iszapömlés károsultjainak a március 5-én hatályba lépett rendelet értelmében 2011. március 20-ig kell benyújtaniuk - jogvesztés terhe mellett - támogatási kérelmüket, a devecseri önkormányzat a központi költségvetésből hívja le az adott összeget, melynek kifizetésére az ezt követő 10 napon belül kerülhet sor.



Ki jogosult?


A 24 oldalas rendelet szerint az állami kártérítésre az az "életvitelszerűen" devecseri lakos jogosult, aki a károsodott lakóépület tulajdonosa, és a támogatásnál az egyéb forrásból megtérülő károkat is figyelembe veszik.

Minden esetben egyedi elbírálás alapján állapítják meg a támogatás összegét, amely kiterjed a konyhakertekben, a gépjárművekben, a háztartási ingóságokban (bútorok, háztartási eszközök) és ruhaneműkben esett károkra, illetve élelmiszer-vásárlás támogatására.

A benyújtott igényekről az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága dönt, a támogatás összegébe nem számít bele a segélyszervezetektől kapott élelmiszer-, ruha- és tisztítószer-adomány, a Magyar Kármentő Alapból kapott támogatás, valamint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-től kapott egyszeri gyorssegély összege. Alapfeltételként a támogatott nevét, a támogatás összegét az önkormányzat közzéteszi.

Fontos a kárfelvételi jegyzőkönyv


A konyhakertekben és az elhullott haszonállat-állományban keletkezett kárt annak fizetik ki egy összegben, aki nem részesült a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedelempótló támogatásában, és rendelkezik a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által hitelesített kárfelvételi jegyzőkönyvével.

A gépjárműkárok esetében a kárösszeget az OKF szakértője állapítja meg az autó életkorának és az amortizációnak figyelembevételével.



A háztartási ingóságok

A háztartási ingóságokra vonatkozó kártérítést lakóépületenként változó mértékben kaphatják a vörösiszap-katasztrófa károsultjai; ezt a segélyszervezeteket tömörítő civil humanitárius koordinációs központ természetbeni támogatásával, a Magyar Vöröskereszt által adott háztartási technikai eszközökkel és a bútorokra beváltható utalvánnyal téríti meg az állam. Az utalványt a Magyar Bútor és Faipari Szövetségnél kell levásárolniuk a károsultaknak.

Ruhaneműkre és élelmiszerre a károsult épületbe bejelentett személyenként 200 ezer forintos értékhatárig terjed ki az állami kártérítés, ezt szintén készpénzben fizetik ki.

Az önkormányzat a károsultakkal kárenyhítési megállapodást köt, amelyben a támogatott az ingóságokkal kapcsolatos kárigényéről lemond a Magyar Állam javára.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását