2024. május 12. - Pongrác

Megszűntek a szmogriadóval kapcsolatos korlátozások

Megszüntette Budapesten a szmogriadót a főpolgármester, mivel a fővárosban jelentősen javultak a légszennyezettségi adatok. A forgalmi és egyéb korlátozások megszűntek - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája az MTI-vel kedden.
2009. január 13. kedd 12:10 - Hírextra
Előző nap jelentősen javult a főváros levegője, a szálló por hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási, sem a tájékoztatási határértéket, vagyis a szálló por légköri koncentrációja nem lépte át a 100, illetve 75 mikrogramm/köbméteres értéket - olvasható a közleményben.

A 24 órás átlagértékek hétfőn mind a kilenc budapesti mérőállomáson a tájékoztatási határérték (75 mikrogramm/köbméter) alatt maradtak. A XVIII. kerületi Gilice téren 65,8, a Teleki téren 74,7, Pesthidegkúton 42,1, a Kosztolányi Dezső téren 74,5, a Honvéd telepi mérőállomáson 59,1, az Erzsébet téren 73,5, a kőbányai Gergely utcában 62,3, a Nagytétényi úton 73,6, Csepelen 69,6 mikrogramm/köbméter volt a szálló por koncentrációja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatta a hivatalt, hogy a keddi időjárás kedvezően befolyásolja a légszennyezettség alakulását, s a következő két napban további javulás várható, mivel az előrejelzés szerint csapadékos és szeles idő éri el Magyarországot.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében hozzátette: a város levegőjének javulásához jelentősen hozzájárult, hogy hétfőn az átlagosnál 15-18 százalékkal kevesebben autóztak Budapesten. A főváros vezetése köszönetet mondott azoknak a budapestieknek, akik vasárnap és hétfőn otthon hagyták autójukat, betartva a szmogrendeletet, "felelősen cselekedtek és ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a város levegőjének minősége javuljon".

Mint írták, a Főpolgármesteri Hivatal folyamatosan összegzi a szmogriadó tapasztalatait és értékeli a levegőtisztasági rendelet módosítására beérkezett javaslatokat.A főváros vezetése kész minden olyan kiegészítést, pontosítás beépíteni a rendeletbe, amelyek megfelelnek a jogszabály szellemének, azaz az egészség- és a környezet védelmét tekintik elsődlegesnek. Ahhoz azonban, hogy az önkormányzatok maradéktalanul eleget tehessenek a szigorú levegőtisztasági előírásoknak, országos jogszabályok módosítására is szükség van - írták.

A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát már január 10-én szombaton elrendelte a főpolgármester, vasárnap délelőtt pedig - mivel a szálló por magas koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket - a gépjárműforgalom korlátozását is bevezették Budapest egész területére. Az intézkedés értelmében a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhettek a főváros közigazgatási határán belül.

A rendőrség figyelmeztethette ugyan az autósokat a rendelet betartására, de nem volt módja szankcióra, ezt a lehetőséget a KRESZ módosítása teremthette volna meg. A kormány ezért hétfőn azt kezdeményezte, hogy a fővárossal együtt tekintsék át a módosítandó jogszabályok körét, valamint a szmogriadó tapasztalatait, és ezek alapján állítsanak össze egy komplex javaslatcsomagot, amely tartalmazza a módosítani szükséges jogszabályokat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását