2024. május 7. - Gizella

Mennyit tettek zsebre a bankvezérek a válság alatt?

A szocialista politikus Török Zsolt arra kíváncsi, hogy a gazdasági válság kirobbanása óta a bankvezetők milyen prémiumokat, jutalmakat és bónuszokat vettek fel, miközben az emberekre áthárították a növekvő terheket.
2009. július 23. csütörtök 15:42 - HírExtra
Török Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: bízik abban, hogy Magyarországon egyetlen banki vezető vagy egyetlen pénzintézet menedzsmentje sem folyósított jutalmat vagy prémiumot magának.

A képviselő azt reméli, hogy a jövő hétig választ kap kérdésére.

Arra a kérdésre, hogy a válasz megérkezése után mi lesz a következő lépésük, azt mondta: előbb megvárja a Magyar Bankszövetség válaszát.

Török Zsolt kijelentette azt is, hogy a Magyar Bankszövetség elnökének és a bankvezetőknek az eddigi nyilatkozatai alapján egyértelmű, a hazai bankok nem hajlandóak az önmérsékletre. Elmondta, ezért az MSZP arra törekszik, hogy a pénzintézetek hitelkihelyezését és működését úgy szabályozzák majd, hogy a bankok érdekei mellett az ügyfeleké is jobban érvényesüljön.

Kitért arra, hogy az MSZP frakció üdvözli a Magyar Bankszövetség és a kormányzat múlt heti megállapodását, amely azt szolgálja, hogy a devizahitelesek terhei ne emelkedjenek a jövőben, illetve meghirdettek egy kéthónapos moratóriumot, aminek ideje alatt a bankok nem kezdeményeznek kilakoltatást.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdán döntött a PSZÁF jogkörének bővítéséről, amelynek eredményeként akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhatnak azokra a bankokra, amelyek megkárosítják ügyfeleiket.

Kitért arra is, hogy a Magyar Bankszövetség képviselői tárgyalnak a módosításról, de véleménye szerint a nyilatkozataikból sok esetben azt lehet levonni, hogy "nem igen fűlik a foguk ahhoz, hogy csökkentsék a hitelesekre rakódó terheket".

Azt mondta, hogy a Magyar Bankszövetség elnöke és a szervezet egyik vezető tanácsadója is úgy nyilatkozott a sajtóban, hogy sok mindenről hajlandóak lemondani, "kivéve a profitról".

Kijelentette, hogy a bankoknak jelentős szerepük volt a világgazdasági válság kialakulásában, ezért azt várják tőlük, hogy ne csak az ügyfelekre és a dolgozókra hárítsák a terheket, hanem a tulajdonosi kör és a menedzsment is vállaljon részt a válság által okozott károkból.

Úgy fogalmazott, hogy amikor a forint "elszállt", a terheket azonnal áthárították az ügyfelekre, de a forint erősödése már nem jelentkezik egyből a törlesztőrészletekben.
Kijelentette azt is, hogy "cinikus, érzéketlen és a saját felelősségét hárító mondatokat hallhatunk a bankszövetség elnökétől, nem először és tartok tőle, hogy nem is utoljára."A politikus azt mondta, korábban Felcsuti Péter nevetségesnek nevezte a kríziskezelő programot, most pedig, Török Zsolt szavai szerint, "becsmérli és kioktatja" az ügyfeleket.

Közölte, az elnök azt is tagadta, hogy a bankok visszaélnének erőfölényükkel. A képviselő úgy látja, Felcsuti Péter szavaiból az olvasható ki, hogy mindennél fontosabb a bankvezetők érdeke, a pénzintézetek nyeresége és saját részvénypakettjük érdeke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását